Rusia a efectuat marţi cu succes un nou test de rachetă balistică intercontinentală de tip Topol lansată de la o bază militară din apropierea Mării Caspice, au anunţat agenţiile de presă ruse citând Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Agerpres.

Testul a fost efectuat la ora locală 21.08 (17.08 GMT) de la poligonul Kapustin Iar (sud), au precizat agenţiile ruse Interfax şi Itar-Tass. Potrivit surselor citate, racheta balistică, cu o rază de acţiune maximă de 10.000 km, şi-a atins ţinta, centrul de teste Sarî Şagan din sud-estul Kazahstanului.

‘Scopul acestei lansări a fost de a testa viitoare elemente ale rachetelor balistice intercontinentale’, a declarat Igor Egorov, purtător de cuvânt al ministerului, fără a da mai multe detalii.

Racheta de tip RS-12M Topol ICBM are o bătaie de 10.000 km şi o masă la decolare de 45,1 tone. Ea poate fi echipată cu o ogivă nucleară de 550 de kilotone. Această rachetă, care are o capacitate mare de manevrare şi este uşor de manipulat, poate fi lansată cu ajutorul unei rampe mobile sau fixe.

Moscova a anunţat deja în martie că a procedat la teste cu acest tip de rachetă, transportabilă pe cale terestră. La începutul acestei luni, mai multe teste de rachete balistice au fost efectuate în cadrul exerciţiilor militare supravegheate de preşedintele rus Vladimir Putin, care a declarat că ele nu erau legate de evenimentele din Ucraina, ci prevăzute din noiembrie, aminteşte AFP.

Aceste manevre sunt efectuate într-un context de criză între Rusia şi Ucraina unde retragerea totală a trupelor ruse de la graniţa dintre cele două ţări nu a fost confirmată încă de autorităţile ucrainene.

Distribuie:63010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here