Interzicerea fumatului în baruri, restaurante și alte spații publice se va dezbate miercuri în Camera Deputaților, care are puterea de decizie. Este vorba despre proiectul de lege PL-X 399/2011 care va fi supus votului final, după ce a trecut de Senat și diverse comisii. Și da, din 2011 se analizează acest lucru prin Parlament.

Sper că va trece. Ar fi un semn de normalitate, toate țările europene pe care le admirăm, cu care am vrea să semănăm, au interzis fumatul în restaurante. Vrei să fumezi? Te duci afară, la ușă, și tragi o țigară. Pe oriunde am fost, era o chestiune chiar normală, făcută fără discuție, ba chiar oamenii profitau de ocazie ca să se mai cunoască între ei, să mai agațe ceva. E mai mare discuția despre interzicere decât inconvenientul cauzat de interdicție în sine, iar beneficiile pentru sănătate sunt însă imense.

Principalele motive pentru care susțin interzicerea fumatului în interior:

  • nu vreau să mai miros a fum până în oase dacă petrec 30 de minute într-un local. Am văzut alternativa în străinătate. Am petrecut ore întregi în pub-uri și totul era perfect. Mă întrebam ce lipsește, că parcă nu-i ca la noi, și mi-am dat seama că lipsește fumul de țigară abia când i-am văzut pe alții ieșind afară, în fața ușii, pentru o țigară.
  • vreau să ies mai mult în oraș, să petrec mai mult timp în localuri. Momentan nu fac asta. Au fost nenumărate ocazii când n-am mai luat și desert pentru că nu voiam să stau în fum, așa că ne-am satisfăcut nevoia primară de mâncare și gata, am tulit-o. Nu, consumul nu va scădea, chiar din contră, va crește pentru că oamenii vor petrece mai mult timp în localuri. Ba chiar, când nu mai tragi țigară după țigară, poate mai comanzi o băutură, mai iei ceva de mâncare, că nu-ți mai ții gura ocupată cu tutun.
  • beneficii pentru sănătate. Studiile spun că fumatul pasiv (statul în fum) este aproape la fel de nociv precum fumatul efectiv. Iar dacă fumătorii știu la ce riscuri se expun (mă îndoiesc că mai e cineva ce nu știe asta, chit că dependența de nicotină îl/o face să ignore asta), oamenii care stau 6-8 ore pe zi în fum nu au nici o vină. Mă refer la chelneri, barmani, dansatori, paznici și oricine altcineva ce lucrează în locuri unde se fumează. Pentru fiecare om despre care ați auzit că a fumat toată viața și e sănătos tun la bătrânețe, alți 10 mor sau suferă de boli grave la nici 50 de ani. Continuarea aici:

 

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here