Jurnalistul Catalin Tolontan dezvaluie detalii din cadrul anchetei derulate de poltisti in cazul Colectiv. El publica si fragmente din interogatoriul luat celor trei actionari ai clubului.

„Cei trei patroni, Alin Anastasescu, Catalin Gancea si Costin Mincu, au incercat sa ajunga la clubul de linga riul Dimbovita imediat dupa incendiu. Erau separati, blocati in masini, in puncte diferite din apropierea clubului. Si erau disperati. ”Aflasera ca sint deja victime, isi sunau angajatii ca sa vada daca li s-a intimplat ceva, aveau si multi prieteni printre spectatori! Incepeau sa realizeze ca e extrem de grav”, povesteste cineva care era cu ei in acea seara.

Pina acum, versiunea apararii nu s-a auzit aproape deloc. Gazeta Sporturilor a intrat in posesia unor elemente a ceea ce sustin ei. In jurul miezului noptii de 30 octombrie 2015, cind fumul se raspindea inca in cartier, unul dintre actionari a fost sunat de un politist. ”Veniti imediat, va rugam!”. S-au deplasat toti in sediul Inspectoratului de Politie al Capitalei, pe ”Eforie””, scrie Catalin Tolontan pe blog.

„Nimic din ce au povestit ei nu a primit credit. Politistii intrau si ieseau. Procurorii erau tot mai tari pe pozitii si ei tot mai cazuti. Au trecut ore. ”Credeti-ne, evenimentul muzical nu a fost organizat de noi. Organizatorii au luat sala si trebuiau sa se ocupe de chemarea pompierilor. De exemplu, ei i-au chemat pe cei cu artificiile”, au completat patronii de la ”Colectiv”. Politist: Si unde e contractul de inchiriere?

Actionar: L-am lasat in club ca ne-a fost adus semnat de Alex Pascu de la Gravity chiar in seara asta, inainte de concert.

Politist: Da, sigur, ce intimplare! Alex Pascu e in spital, el nu se poate apara, iar contractul a ars in club. Ce coincidenta! Cui i-ati dat contractul?

Actionar: Unui angajat. El l-a lasat undeva la bar.

Politist: Da, da.

Dimineata s-a petrecut imposibilul. Contractul de inchiriere a localului a fost gasit. Fusese in mijlocul clubului si supravietuise incendiului.

”In graba, ca sa nu se piarda in ingramadeala care urma sa fie la concert, angajatul nu a pus contractul in dulap, ci sub casa de marcat. Si contractul a scapat de foc, doar a ars si s-a afumat pe margine”

Contractul a ajuns la dosar. Iar unul dintre tomurile anchetei Parchetului General miroase la propriu a fum.

”La fiecare infatisare pentru retinere, la fiecare contestatie, in sala apare un dosar care miroase puternic a fum. E horror”, spune cineva care a vazut si contractul, si dosarul. Contractul de inchiriere a clubului a fost gindit astfel: proprietarii nu primeau nimic daca veneau peste 400 de oameni la concert, ei scotind bani din consumul la bar”, mai spune Tolontan.

Jurnalistul mai arata si cum au reusit politistii sa ii identifice pe pompierii care trecusera inainte pe la Colectiv.

„In acea noapte insa, ISU anuntase deja: ”Clubul Colectiv nu este in baza noastra de date. Nu stiam de el! Nimeni de la noi n-a fost vreodata acolo in control ca nu avea cum, de vreme ce nu se stia de el”.

La toate televiziunile, in fiecare declaratie publica, Raed Arafat si subordonatul sau, generalul Daniel-Marian Dragne, au repetat ca ”pompierii nu aveau clubul in evidenta, nu stiam de el”.

In fata politistilor, actionarii sustineau ca doi pompieri ii vizitasera repetat si ii ajutasera sa intre in legalitate, notează Aktual24.ro. Era, desigur, o lupta dinainte pierduta a credibilitatii.

Politist: Cum se numeau cei doi pompieri?
Actionar: Nu stiu exact. Parca Tonia si George.
Politist: Pai, nu s-au legitimat?
Actionar: Ne-au aratat ceva, dar erau in civil.
Politist: Cum in civil? Pompierii au uniforme. De ce nu spuneti adevarul?

La un moment dat insa, unul dintre actionari si-a amintit ca are numarul lasat de ”Tonia” in telefonul sau mobil. Si l-a dat politistilor.

In citeva ore s-a facut lumina. ”Partial macar lumina”, spune unul dintre cei care cunoaste cazul.

Procurorii i-au reperat pe Antonina Radu si pe George Matei, cei doi pompieri de la ISU Bucuresti-Ilfov. Au coroborat declaratiile patronilor de la ”Colectiv” cu cele ale altor oameni de la ”Pionierul”. Inspectorii fusesera la ”Colectiv”, intr-adevar, potrivit martorilor”, spune Tolontan.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here