O echipa de medici din cadrul Institutului de Neurologie si Neurochirurgie din R. Moldova au efectuat, in premiera, o operatie pe creier, sub anestezia locala.

Dennis Onuta, tanarul moldovean de 25 de ani, care a suferit prima interventie chirurgicala pe creier, fara anestezie generala, a descris ce a simtit in momentul operatiei.

„Acum nu simt niciun fel de dureri. In timpul operatiei simteam ca-mi umbla cineva prin cap. Simteam senzatii de rece, de cald, de fierbinte, apoi iar de rece“.

Tanarul a fost operat din cauza unei tumori pe creier depistate in urma cu o luna. Interventia a durat circa patru ore, iar in timp ce tumoarea era extirpata, acesta a vorbit in permanenta cu medicii, a miscat din maini si a povestit ce vede si ce simte.

„Am vorbit cu pacientul permanent. El numea anumite obiecte. Am avut controlul deplin asupra situatiei, iar din sala de operatii ne-am despartit cu zambete. Nu eram incordati. Desi pare imposibil, noi am facut acest lucru“, a declarat medicul Grigore Zapuhlîh, seful echipei de chirurgi de la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie care a desfasurat aceasta operatie, potrivit superwomen.ro.

Pentru a evita complicatiile verbale si motorii conditionate, diagnosticul fiind complex, specialistii au luat decizia de a intervenii chirurgical sub anestezie locala a pacientului.

Ion Moldovanu, directorul Institutului de Neurologie si Neurochirurgie, a declarat ca pacientul,pe tot parcursul operatiei, a fost constient si a vorbit cu medicii.

Operatia a fost efectuata de catre echipa de neurochirurgi sub conducerea profesorului universitar Gr. Zapuhlih.

Tomografia computerizata a confirmat inlaturarea totala a tumorii.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here