Anumite produse utilizate zilnic contin substante care pun in pericol fertilitatea barbatilor, afirma oamenii de stiinta. Problema este cu atat mai grava, cu cat folosirea acestor obiecte este greu de evitat.

Pasta de dinti, sapunul si jucariile din plastic au in ele substante care actioneaza negativ asupra spermei, scrie Times of India. In randul barbatilor se manifesta tot mai mult fenomenul infertilitatii, acesta putand fi cauzat de astfel de substante.

Expertii in domeniu spun ca este pentru prima data cand se demonstreaza existenta unei legaturi directe intre acesti factori. Desi testele toxicologice nu indica niciun pericol major, se pare ca problemele de sanatate nu ii ocolesc pe cei care se expun actiunii lor.

Cercetatorii sustin ca au identificat o noua metoda de testare ce poate indica adevaratul impact al substantelor folosite in locuinta asupra corpului uman. Noile informatii ar urma sa ofere autoritatilor europene un nou cadru ce permite interzicerea unora dintre ele.

Cele mai periculoase produse

Studiul de specialitate facut pe o perioada de cativa ani a urmarit efectul substantelor chimice asupra sistemului endocrin. Se pare ca ele imita hormonii sexuali feminini-estrogenii-si actioneaza in unele cazuri chiar ca anti-androgeni (hormoni sexuali masculini). Consecinta este afectarea sistemului reproducator al barbatilor.

Printre cele mai periculoase produse se numara lotiunile de protectie solara, detergentii si obiectele din plastic. Practic, substantele nocive saboteaza comportamentul spermei si o determina sa elibereze prematur enzimele critice necesare pentru a trece prin ovul si a-l fertiliza. Astfel apare infertilitatea barbatilor. Vestea proasta este ca si o concentratie mica din substantele periculoase este de ajuns sa provoace probleme.

Efectul de cocktail, cel mai neplacut

Mai mult, daca mai multe substante se intalnesc in corp, apare fenomenul de “cocktail”, acesta ducand la probleme si mai mari. Profesorul danez Niels Skakkebaek, de la un spital al Universitatii din Copenhaga, spune ca pana acum nu s-a stiut cat de grav poate fi efectul acestora.

El a facut numeroase studii in domeniul infertilitatii masculine, aratand in anul 1991 ca in ultimii 50 de ani calitatea spermei s-a redus aproape la jumatate in comparatie cu cea pe care ea o avea in urma cu 50 de ani.

Ultima cercetare, condusa de Timo Strunker (de la un centru din Bonn, Germania) si publicata in revista “The EMBO Journal”, a aratat ca 30 din 96 de substante chimice folosite in gospodarii au un astfel de efect negativ asupra barbatilor. Chiar daca ele ajung in cantitati foarte mici in corp, gruparea acestora duce la efecte foarte neplacute asupra organismului uman, sustine profesorul Strunker. 

Distribuie:17000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here