Hidrogenul este varful de lance al schimbarilor intr-un sector cu oportunitati pe care economia nu ar trebui sa le rateze.

Licitatia cocktail-ului perfect pentru dezvoltarea energiilor regenerabile va veni de cealalta parte a Atlanticului. Numararea definitiva a voturilor in unele judete cheie din Statele Unite va ajunge sa reprezinte premiul definitiv pentru antreprenori si investitori pentru a intra in noi afaceri ecologice in Peninsula si insule. Victoria lui Joe Biden va insemna o schimbare in politica energetica a SUA fata de tranzitia ecologica.

Ocupantului Casei Albe i se alatura Planul de redresare al UE sau obiectivele Chinei in materie de energie. O baza care va servi tari pentru a dezvolta noi afaceri in jurul energiei regenerabile. Activitati pana acum aproape ascunse, dar in curs de dezvoltare. Desigur, fara a genera bula care in 2008 a explodat in plina criza economica.

Pentru multi antreprenori, dar si pentru mii de muncitori, viitorul se numeste hidrogen verde: nu este o sursa de energie precum soarele sau vantul, ci un produs manufacturat capabil sa stocheze energie si apoi sa o elibereze treptat. Atunci cand in fabricarea sa se folosesc tehnologii regenerabile, hidrogenul obtinut se numeste verde.

Acest hidrogen va fi protagonist pe termen mediu si lung. El sustine ca va fi folosit in mare masura in mobilitate si, mai ales, in cazul transportului greu, precum autobuze, trenuri sau camioane. Va fi foarte util acolo unde electricitatea nu poate fi utilizata direct. Se calculeaza ca pentru a ajunge la neutralitatea carbonului in 2050, 40% din energie va fi electrica, 20% hidrogen, iar restul, biogaz, gaze naturale sau petrol. Este un mix complet diferit de cel actual. Jumatate din energia consumata acum provine din petrol astazi, 25% din electricitate si celelalte 25% din gaze naturale.

Oportunitatea industriei

Planul Ministerului Tranzitiei Ecologice de dezvoltare a acestui hidrogen prevede desfasurarea acestuia de investitii de 8.900 de milioane de euro in urmatorul deceniu. Printre alte obiective, astfel incat 25% din consumul de hidrogen al industriei sa fie regenerabil. Pentru aceasta sunt necesare electrolizoare, a caror implementare necesita si impulsul companiilor.

Si mai presus de toate, aceasta gama de oportunitati este locul in care industria poate face un pas inainte dupa ani de zile in care si-a redus contributia la Produsul Intern Brut (PIB). Este o oportunitate pentru industrie de a se pozitiona si de a face afaceri. Acum cei care produc electrolizoare, de exemplu, sunt companii germane sau norvegiene, isi aminteste Morante. Este o prajitura prea mare pentru noi sa trecem de la a depinde de petrolul care vine din alte tari la a depinde de dezvoltarea hidrogenului verde cu tehnologie de la cei care il dezvolta deja cu referire la balanta de plati.

Sfaturi:

  • Transport. Hidrogenul verde va fi folosit pentru activitati in care electricitatea nu poate atinge 100%

  • Companii. Economia nu poate inceta sa depinda de petrol pentru a deveni industria europeana verde.

Departe de teama de un boom disproportionat al acestei tehnologii, care ne poate aminti de impulsul dat surselor regenerabile in bula, hidrogenul verde pare a fi un angajament pentru o investitie mai stabilita financiar. Avand in vedere avansul eolianului si fotovoltaicului exista riscul ca in anumite momente ale zilei sa producem mai mult cu surse regenerabile decat putem consuma. Aceasta imprejurare poate fi exploatata pentru a converti acea productie in exces in hidrogen ieftin.

Dincolo de hidrogen, oportunitatile de afaceri din sursele regenerabile vor trece si prin tehnologii precum eolian, maritim si plutitor. Morile de vant amenajate in ocean fara a fi nevoie sa fie fixate in subteran este o alta dintre alternativele pe care energia verde le poate avea mai multa dezvoltare. Si mai ales in imprejurimile Insulelor Canare, unde conditiile geografice sunt predispuse la aceasta sursa de generare. 

Depozitare si productie

Sunt evidentiate si alte activitati care vor juca un rol principal in acest nou deceniu de surse regenerabile. Tehnicile de stocare vor trebui implementate deoarece o buna parte din energia generata nu este consumata instantaneu si trebuie sa fie salvata pentru o utilizare ulterioara. In acest sens, se remarca si proiecte in derulare precum cele legate de captarea dioxidului de carbon (CO2). Si afirma ca Planul european de redresare necesita multe dintre aceste proiecte pentru sosirea unor fonduri atat de necesare pentru unele tari, in plina criza cauzata de pandemie. In ciuda situatiei actuale, acest plan este un punct foarte pozitiv pentru dezvoltarea surselor regenerabile.

O alta cale de dezvoltare a afacerii va veni prin promovarea autogenerarii.  Scenariul optim este ca consumatorii sa devina la randul lor producatori. In acest fel, reduc costurile cu energia si pot oferi energie pietei angro sau alternative. Acest expert pune in crestere generarea de electricitate distribuita si modul in care cresterea energiei solare sau eoliene inseamna tehnologii care sunt acum la indemana multor consumatori care le considera profitabile.

Impulsul pentru aceste noi afaceri verzi nu este generat in aceleasi conditii ca acum un deceniu nici pe departe: regulamentul este prudent, nu este nevoie de nicio prima si exista o palnie in retelele care limiteaza speculatiile care au avut loc de la jumatatea anului 2019.