Preocuparea pentru mediu a determinat electrificarea flotei mobile. Masinile cu baterie ofera avantaje evidente, dar si dezavantaje.

Masina electrica este viitorul industriei auto, care este cufundata intr-o transformare catre un model mai durabil, lasand in urma combustibilii fosili. Transportul este unul dintre elementele care genereaza cele mai poluante emisii de gaze, iar reducerea emisiilor anuale este esentiala in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Uleiul, acea substanta magica care a facut posibila stocarea unei parti din energia de la soare pe aceasta planeta timp de multe milioane de ani, acel lichid maroniu care a ridicat nivelul mediu de viata al fiintelor umane la cote necunoscute in istorie, pare ca ne-a otravit in cele din urma.

Principala calitate a uleiului pentru transport este densitatea sa mare. Cu doar cateva kilograme de petrol, putem face ca o masina sa parcurga multe sute de kilometri , cu cateva tone de petrol putem face ca o nava mare sa treaca de la un continent la altul si un avion sa zboare peste oceane la viteze extrem de mari. Toata aceasta minune, necunoscuta stramosilor nostri, este posibila datorita densitatii energetice a petrolului . Datorita acesteia, am reusit sa producem energie electrica aproape oriunde, sa incalzim aproape orice casa si sa generam bogatie oriunde ajunge.

Petrolul, acea energie curata de la soare, dar a carei ardere incalzeste planeta, a devenit si otrava noastra.

 Fara petrol, acea substanta creata de energia curata a soarelui, dar a carei ardere incalzeste planeta, nu am fi putut construi baraje enorme care ne permit sa generam electricitate prin cascade, sau sa construim si sa transportam morile de vant care genereaza energia eoliana, sau podurile peste care trec, nici cladirile inalte care permit marile aglomerari urbane. De cati oameni si de cate animale era nevoie doar acum 300 de ani pentru a incarca si deplasa 100 de metri, 20 de tone de caramizi , operatiune care astazi cu un camion si un taur, care nu obosesc, nu necesita nici zece minute?

Timp de 200 de ani, omenirea a risipit economiile planetei de parca ar fi infinite, cu eficienta scazuta si scopuri discutabile. Acum, acea substanta care ne-a permis sa traim cu atata confort si bogatie in aproape fiecare colt al lumii, a devenit si otrava noastra. Lupta impotriva schimbarilor climatice a ajuns in cele din urma in fruntea agendei politice . In marile orase ale lumii dezvoltate exista un consens tot mai mare in randul cetatenilor si politicienilor ca sanatatea oamenilor este in serios pericol din cauza emisiilor mari care provin, in principiu, de la masinile cu ardere. Prin urmare, multe orase au lansat planuri de incurajare a folosirii masinilor electrice in detrimentul vehiculelor cu motoare cu ardere.si, in special, motoarele diesel.

Vanzarile de masini alimentate cu baterii sunt in crestere in toata Europa , desi acestea reprezinta inca o pondere foarte scazuta a flotei, la mai putin de 5% in majoritatea tarilor, cu exceptia statelor scandinave. Principalele avantaje ale masinii electrice sunt destul de evidente, mai ales in ceea ce priveste poluarea aerului si a zgomotului . Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de dezavantaje. Fabricarea acestui tip de vehicul este mult mai poluanta decat masinile cu ardere. Si cumparatorii ar trebui sa fie constienti de autonomia sa limitata.

O masina electrica consuma in medie 15 KWH la fiecare 100 Km.

Avantajele masinii electrice

Sa conduci masini electrice este o placere. Motivele fundamentale sunt trei: nu fac zgomot, nu vibreaza si nu polueaza aerul locurilor prin care circula. In plus, sunt deosebit de placute de condus prin orase, deoarece motoarele electrice au mult mai multa putere decat motoarele cu ardere la turatii mici. La accelerarea in oras, raspunsul la solicitarea soferului este imediat si permite o conducere usoara si fluida. Spre deosebire de masinile cu motoare cu ardere , nu sunt necesare motoare electrice foarte puternice la viteze mici pentru a obtine acceleratii mari , asa ca masinile electrice mici sunt incredibil de satisfacatoare pentru a conduce pe strazile orasului.

Pe langa placerea de a conduce, care este poate mai putin evidenta si de aceea am mentionat-o la inceput, principalul motiv pentru a va deplasa intr-o masina electrica este beneficiul pe care acesta il aduce asupra poluarii aerului si a zgomotului din orase. Pe de alta parte, masinile electrice ocupa, de asemenea, spatiu si prin aceea ca nu sunt diferite de masinile cu combustibili fosili . Aceasta poluare a spatiului nu se rezolva cu masina electrica si sunt multi oameni care cer mai mult spatiu public pentru oameni si mai putin pentru masini . Pentru aceasta poluare, masina electrica nu ofera niciun avantaj, dar pentru celelalte doua da.

Masina electrica precede masina cu ardere. Un model a fost prezentat la Expozitia Mondiala de la Paris, in 1867 , iar in primele decenii ale secolului al XX-lea masinile electrice au avut mai mult succes decat masinile cu ardere interna in inlocuirea trasurilor trase de cai in diferite tari ale lumii. Pe atunci erau putine drumuri. Carucioarele trase de cai erau folosite in primul rand pentru uz urban, iar o masina electrica, care nu facea caca pe drum si nu facea zgomot, era o alternativa buna.

Costul KWH este intre 0,1 si 0,5 euro, in functie de ora de varf, ora de varf si daca a fost folosit un incarcator ultra-rapid.

Primele masini cu ardere interna erau foarte zgomotoase (este greu de imaginat zgomotul tevilor de esapament fara amortizor) si foarte incomode, deoarece era necesar sa se foloseasca o cutie de viteze bruta si, in plus, trebuiau pornite, cu o manivela. efort considerabil.

Singura problema cu masinile electrice in urma cu un secol si ceva a fost autonomia limitata oferita de bateriile lor. Si acum, 100 de ani mai tarziu, principala problema cu vehiculele electrice ramane aceeasi: autonomia oferita de bateriile acestora si costul acestora.

Cand masina cu motor cu ardere a evoluat in urma cu 100 de ani si Henry Ford a introdus productia de masa cu binecunoscuta sa reducere a costurilor, masina electrica a disparut de pe harta . Au inceput sa se construiasca drumuri si masini electrice naufragiau din cauza lor, pentru ca in interiorul oraselor puteau concura dar, la viteze mai mari, autonomia lor era ridicola.

La fel ca acum 100 de ani, masina electrica de astazi este curata si foarte utila in oras . Insa costul de achizitie poate fi amortizat doar daca zilnic se parcurg intre 60 si 120 de km, in functie de fiecare masina, de alternativa cu care se compara si de costul energiei electrice. Pe de alta parte, o masina electrica poate fi foarte eficienta, daca este incarcata cu tarife ieftine de energie electrica.

In plus, reviziile celor electrice sunt mai putin costisitoare si dese decat la motoarele cu ardere, deoarece uleiul de motor nu trebuie inlocuit periodic si franele se uzeaza putin , datorita faptului ca o buna parte a franarii este efectuata. cu acelasi motor care conduce masina, care in unele cazuri profita de acea energie pentru a reincarca bateriile.

Masina electrica este o optiune magnifica, dar in acest moment doar pentru un numar mic de persoane. Pentru a va bucura de vehicul trebuie sa il puteti incarca acasa in fiecare noapte , sa conduceti un minim de kilometri zilnic pentru a amortiza impactul costului sau initial si sa nu aveti nevoi sporadice care necesita calatorii lungi .

Dezavantajele masinii electrice

Principala problema a masinilor electrice consta in dificultatea de a stoca suficienta energie pentru a deplasa masina pentru o perioada lunga de timp. Principalul avantaj al petrolului si derivatilor sai este ca o cantitate mare de energie este stocata in cativa litri si ca, chiar si cu motoare ineficiente, precum motoarele cu ardere, 50 de litri de benzina sau motorina va permit sa calatoriti intre 600 si 800 de kilometri . Pe de alta parte, intr-o masina echivalenta ca marime, pentru a parcurge 300 de kilometri este necesara o baterie de aproximativ 700 de kilograme. Cu un dezavantaj suplimentar: aceste baterii grele si voluminoase sunt, de asemenea, scumpe si lente de reincarcat.

Pentru a completa cercul, pe langa bateriile grele, scumpe, cu autonomie redusa si lent de reincarcare , infrastructura de reincarcare este slab dezvoltata in Spania . Calatorind cu o masina electrica inseamna sa te intorci cu cateva decenii inapoi. Inainte de a pleca, trebuie sa planificati calatoria, sa cunoasteti punctele de incarcare care se afla pe drum, sa va asigurati ca functioneaza bine, sa calatoriti cu viteze moderate pentru a pastra autonomia si sa va asigurati ca ajungeti la punctul de incarcare cu capacitate suficienta in cazul oricarui eveniment neprevazut. Atunci trebuie sa speri ca nu exista nicio alta masina electrica care sa ocupe punctul de incarcare, ceea ce poate insemna o asteptare de cateva ore. In sfarsit, este necesar sa verificati daca punctul de incarcare si masina sunt compatibile, deoarece uneori functioneaza bine pentru unele modele, dar nu pentru altele.

Diferenta de pret de achizitie dintre o masina electrica si o masina cu combustibil este de aproximativ 10.000 de euro.

Cu toti acesti factori, idealul ar fi sa avem masini electrice la un pret bun pentru a va deplasa prin mediile urbane, cu un punct de incarcare casnic. Dar cele mai competitive masini electrice la preturi comparativ cu concurentii lor cu ardere sunt modelele de segment inalt , deoarece costul bateriilor, care este foarte mare, nu reprezinta un procent atat de mare din totalul unei masini de 70.000 de euro incat in cazul unui autoturism de 10.000.

Acesta este motivul pentru care multi producatori opteaza pentru masini electrice de lux, cu baterii mari, deci foarte grele si consumabile. Aceste masini, care se potrivesc de obicei pretului, deoarece proprietarii lor au o putere de cumparare mare, pot apoi dezamagi pe drum cand te obliga sa te opresti pentru o ora sau mai mult la fiecare 250 de kilometri pentru a reincarca bateriile .

Exista alti trei factori care pun la indoiala beneficiile masinilor electrice. Primul dintre acestea este costul energiei si cantitatea enorma de emisii de CO2 care sunt eliberate in atmosfera in timpul procesului de fabricare a bateriilor , care variaza de la minerit la transport, tratarea materiilor prime si productia in sine. Conform datelor culese de Agentia Europeana de Mediu , productia unei masini electrice, in medie, reprezinta o emisie de inca patru tone de CO2 in atmosfera, in raport cu fabricarea unui autoturism cu motor cu ardere interna echivalent.

Productia unei masini electrice reprezinta o emisie de inca patru tone de CO2 in atmosfera, potrivit Agentiei Europene de Mediu.

Pentru a compensa acest exces de emisii de CO2, o masina electrica care se deplaseaza cu energie electrica provenita in intregime din energie regenerabila, ar trebui sa parcurga in medie 33.000 de kilometri pentru a egala emisiile de CO2 . Din acest punct ar incepe sa fie neutru in ceea ce priveste efectul de sera.

Motoarele pe benzina si cu ardere interna pot fi mai eficiente din punct de vedere al mediului daca vehiculele electrice sunt alimentate de energia produsa de o centrala termica murdara. In unele tari , precum Polonia, India si chiar China, unde  productia de energie electrica este realizata in mare parte de centrale electrice pe carbune , fiecare kilometru parcurs de un vehicul electric emite mai mult CO2 in atmosfera decat kilometrii parcursi de motoarele cu ardere interna.

In cele din urma, exista problema mineritului si a mineralelor rare utilizate pentru fabricarea bateriilor . Aceasta lucrare miniera este foarte poluanta, aparand amenintarea pe care o reprezinta o mina in cara deschisa pentru extractia litiului, o componenta fundamentala a bateriilor.