Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ca in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008.

Serghei Lavrov a apreciat ca Statele Unite “conduc” actiunile autoritatilor de la Kiev, in contextul in care acestea au anuntat reluarea “operatiunii antiteroriste” impotriva insurgentilor in estul tarii.

“Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate in mod direct, asa cum au facut in (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu vad alta cale decat de a raspunde, cu respectarea dreptului international”, a declarat seful diplomatiei ruse pentru postul de televiziune RT.

“Au anuntat suspendarea a ceea ce numesc o ‘operatiune antiterorista’, dar, acum, ca (vicepresedintele american) Joe Biden s-a dus la Kiev, afirma ca aceasta operatiune trece din nou intr-o faza activa”, a declarat Lavrov.

“Nu am niciun motiv sa nu cred ca americanii nu conduc acest spectacol in modul cel mai direct”, a acuzat el.

Dupa numai cateva ore de la plecarea vicepresedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizita, presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a anuntat reluarea operatiunii “antiteroriste” in est, suspendata inainte de Paste.

Turcinov a apreciat ca separatistii prorusi au “depasit linia rosie” dupa descoperirea a doua cadavre, unul parand al unui ales local din cadrul partidului prooccidental Batkivscina, al Iuliei Timosenko. Seful diplomatiei ruse a reafirmat ca puterea ucraineana nu-si indeplineste, in opinia sa, angajamentele asumate la Geneva, pentru a pune capat escaladarii in Ucraina.

“Nimic din ceea ce s-a convenit la Geneva si din ceea ce, bineinteles, ar fi trebuit sa inceapa sa puna in aplicare autoritatile de la Kiev, nu s-a facut”, a declarat el.

Lavrov a apreciat luni, intr-o conversatie la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry ca Statele Unite ar trebui sa actioneze cu scopul de a-i “incuraja pe liderii ucraineni sa-si indeplineasca in mod strict obligatiile”. Acordul de la Geneva, un compromis semnat intre Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite, prevede dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea sediilor oficiale ocupate.

Distribuie:13000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here