Parisul şi Londra îşi reafirmă într-o declaraţie comună hotărârea de a soluţiona problema imigranţilor care încearcă să ajungă în Marea Britanie de la Calais, după o săptămână marcată de o serie de încercări masive de pătrundere în tunelul de sub Canalul Mânecii, relatează Reuters în pagina online. 

„Atât pentru Franţa, cât şi pentru Marea Britanie, lucrurile sunt clare: să pună capăt acestei situaţii este o prioritate absolută”, scriu miniştrii de Interne francez Bernard Cazeneuve şi britanic Theresa May într-o declaraţie comună publicată de Le Journal du Dimanche (JDD).

„Guvernele noastre sunt hotărâte, amândouă, să atingă acest obiectiv şi să-l atingă împreună”, adaugă ei. Dar „nu există o soluţie simplă şi nu revine nici Marii Britanii şi nici Franţei să gestioneze singure aceste probleme”, subliniază miniştrii.

Peste 2.000 de tentative de pătrundere au fost constate în incinta Eurotunelului la Coquelles, în apropiere de Calais, în noaptea de luni spre marţi, potrivit prefecturii Pas-de-Calais.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, noi ciocniri au izbucnit între aproximativ 250 de imigranţi care încercau să pătrundă în tunelul de sub Canalul Mânecii şi forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene, potrivit unui martor care le-a sărit în ajutor imigranţilor, scrie Mediafax.ro. După moartea unui imigrant sudanez săptămâna aceasta, al nouălea începând din iunie la Calais, Franţa a anunţat mobilizarea unor efective suplimentare – 120 de membri ai forţelor antirevoltă şi de rezervă Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS) şi de jandarmi – în incinta Eurotunelului, pentru a securiza căile de acces în tunel.

Marea Britanie, care rămâne un adevărat Eldorado pentru imigranţii clandestini de la Calais, refugiaţi din calea conflictelor şi sărăciei din ţările lor, s-a angajat, pe de altă parte, să investească în total 25 de milioane de euro pentru instalarea unor bariere.

Măsuri „târzii şi derizorii”, apreciază deputatul din cadrul Partidului francez Les Républicains (LR, centru-dreapta, opziţie) Xavier Bertrand, care-l acuză în JDD pe premierul britanic de „pasivitate” faţă de problema imigranţilor ilegali.

„David Cameron nu-şi dă seama de amploarea şi gravitatea problemei”, apreciază candidatul LR la preşedinţa regiunii Nord-Pas-de-Calais Picardie.

„Dacă va continua să nu propună nimic altceva, să-i lăsăm pe imigranţi să plece şi pe domnul Cameron să-şi gestioneze politica în felul său, dar pe insula sa. Aceasta nu este o problemă de bani. Nu câteva milioane în plus vor rezolva problema”, subliniază el.

sursa: Mediafax

loading…

Abonare
Distribuie:245000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here