Curtea Suprema din India a decis ca “sinuciderea religioasa” practicata in aceasta tara sa ramana legala.

Este vorba despre o practica a jainismului (una dintre cele mai vechi religii din lume cu origini in India, care are milioane de aderenti), mai exact un ritual prin care o persoana se abtine de la mancare pana cand moare, informeaza Newsweek, citat de ziare.com.
Magistratii instantei supreme au decis ca practica sa ramana legala, suspendand astfel o hotarare a Inaltei Curti din statul indian Rajasthan, care a definit ritualul numit “santhara” drept sinucidere.

Judecatorii din Rajasthan au decis in luna august ca santhara este o forma de sinucidere, asa ca este ilegala in conformitate cu legislatia indiana.

Totusi, magistratii de la Curtea Suprema nu au fost de acord cu verdictul anterior, stabilind ca legea actuala sa ramana in vigoare timp de patru ani, inainte ca apelurile impotriva ei sa fie luate in considerare, potrivit Times of India.

Mii de practicanti de jainism au luat parte la marsuri in diverse state ale Indiei, protestand fata de hotararea magistratilor din Rajasthan, relateaza Business Standard.

Jainistii spun ca santhara este un post voluntar tinut de o persoana rationala care vrea sa moara. Ei cred ca practica este o cale sigura spre attain moksha, adica eliberarea dintr-un ciclu nesfasrit de moarte si renastere.

Este cel mai des practicata de persoanele in varsta si nu este recomandata tinerilor sau copiilor, arata Hindustan Times. In fiecare an, aproximativ 240 de jainisti practica santhara in India.

Articol redactat de Madalina Mihailescu

loading…

Abonare
Distribuie:7000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here