Potrivit unui nou proiect al Codului Rutier, şoferii agresivi ar putea fi sancţionaţi cu 6 până la 8 puncte amendă şi chiar cu suspendarea permisului. Printre manevrele de incriminate se numără şi schimbatul succesiv al benzilor pentru depăşirea coloanelor, claxonatul excesiv, dar şi condusul pe trotuar, scrie Mediafax.

Proiectul a fost elaborat de 40 de parlamentari din toate partidele şi a fost deja depus la Senat. Propunerea legislativă prevede la articolul 136 obligaţia conducătorilor de vehicule de a nu adopta un comportament agresiv în trafic. Astfel, demararea în trombă, circulaţia cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie ar putea intra în categoria „şofat agresiv”, scrie sursa citată. De asemenea, sancţionaţi vor fi şi cei care vor circula cu autoturismul pe trotuar, în lungul acestuia sau cei care realizează intenţionat un derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii vehiculului. Potrivit proiectului de lege, pentru încălcarea acestor prevederi, şoferii vor fi sancţionaţi cu amenzi contravenţionale din clasa a III –a, între 6 ţi 8 puncte amendă. Un punct amendă este echivalent cu 10% din salariul minim brut pe economie.

Sancţiuni mai mari pentru întoarcerea maşinii cu ajutorul frânei de ajutor

Sancţiunile cresc pentru: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorului unui vehicul a efectuat o depăşire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urma să schimbe brusc direcţia de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul. În aceste cazuri, şoferii riscă, pe lângă amenzile contravenţionale, şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Şoferii gorjeni, încântați de aceste modificări

„Sunt măsuri chiar bune. Poate în acest fel, şoferii vor fi mai prudenţi în trafic”, a declarat un şofer. „Toate aceste reglementări sunt reguli de bun simț ce trebuie respectate. Din păcate, polițiștilor le va fi foarte greu să probeze în instanță astfel de comportamente cu excepția celor constatate în flagrant. În principiu legea e bună, dar nu cred ca va fi respectată”, a afirmat un alt şofer. „Chiar şi cu aceste sancţiuni, nu ştiu dacă vor fi respectate măsurile. Ele sunt bune, ar trebui aplicate”, a mai spus un târgujian.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here