Tradiţii şi obiceiuri în Ajun de Bobotează

Home > Tradiţii şi obiceiuri în Ajun de Bobotează

Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. La fel de importante sunt și pregătirile de Bobotează și respectarea tradițiilor străvechi.

În ziua de dinainte de Bobotează preotul vine din ușă în ușă și stropește casa cu apă sfințită pentru a purifica locul și a-l sfinți. Dacă arunci gunoiul după ce a plecat preotul înseamnă că ai alungat tot răul din casă.

În ajunul de Bobotează se întinde o masă mare ca cea din Ajunul Crăciunului. De pe masă nu trebuie să lipsească piftia de porc, prunele fierte sau fasolea bătută. Pentru a fi sănătos tot anul, trebuie să guşti obligatoriu din aceste bucate. ATENȚIE, nimeni nu are voie să se atingă de ele până ce preotul nu le sfințește!

Fetele care vor să se mărite și să rămână tinere și frumoase gătesc, în dimineața de dinaintea Bobotezei, piftie. Astfel se spune că vor avea tot anul faţa fragedă ca piftia. Pentru a-și visa ursitul tinerele fete își leagă de inelar un fir roșu de mătase și pun busuioc sub pernă. Tot tradiția spune că fetele care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Băieții care le fac curte vin la colindat. Înconjoară casele fetelor și rostesc versurile: “Chiraleisa,/ Spic de grâu / Până-n brâu, / Roade bune, / Mană-n grâne”.

 

Mădălina Mihăilescu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here