Parlamentarul maghiar Gaudi-Nagy Tamas, membru în Alianta tinerilor de dreapta- Mișcarea pentru o Ungarie mai bună,  Director General al Serviciului Național pentru Asistență Juridică, a scris pe site-ul său un text incendiar prin care îndeamnă maghiarii să voteze pe onlinereport.ro pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Iată ce scrie parlamentarul maghiar: „Europa și România trebuie să aleagă: vor urma drumul pașnic și de succes al Tirolului de Sud sau drumul sângeros din Kosovo, acesta din urmă ducând la formarea unui nou stat, recunoscut în prezent de majoritatea statelor ONU”.

Articolul de pe site-ul său a fost preluat de mai multe site-uri de știri din Ungaria, dintre care, cel mai important, alfahir.hu a scris următorul articol (l-am tradus și l-am reprodus integral):

„Gaudi îndeamnă la votarea chestiunii autonomiei Ținutului Secuiesc

Votați cu « da » pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc pe un site românesc ! – a îndemnat Gaudi-Nagy Tamas, care pe lângă aceste încurajări, demonstrează prin exemple sugestive de ce autonomia Ținutului Secuiesc nu este o idee nerealistă.

Vă rog ca în cel mai scurt timp posibil să sprijiniți autonomia Ținutului Secuiesc prin voturi favorabile, acest site românesc realizând un sondaj de opinie, iar până în clipa de față, voturile pentru sunt în avantaj simțitor. Nu strică, ba chiar este benefic să dăm și aici un semnal evident astfel încât opinia publică românească să înțeleagă că această chestiune nu poate fi negată sau amânată în continuare.

Ținutul Secuiesc este de 5 ori mai mare decât Luxemburg, totuși acesta din urmă este o țară independentă cu drepturi depline. Mai mult decât atât, este țara care a dat Europei personalități ca : Comisarul european pentru justiție (V. Reding), Președintele Consiliului Europei în Adunarea Parlamentarăƒ (M. Brasseur) și Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului. În plus, Partidul Popular Eurpean își dorește un parlamentar luxemburghez (J-C. Juncker) ca viitor președinte al Comisiei UE.

În comparație cu aceasta, trebuie să recunoaștem că ar fi o propunere modestă ca, asemenea Tirolului de Sud, Ținutul Secuiesc să primească un statut autonom, un drept crucial în ceea ce privește exploatarea propriilor resurse și rezolvarea problemelor comunității locale. De asemenea să devină o zonă administrativă indivizibilă, dreptul la auto-guvernare și la un guvern regional corespunzător cu numărul locuitorilor, statutul de co-național, limba maghiară oficializată, Universitate finanțată de stat și așa mai departe.

Europa și România trebuie să aleagă : vor urma drumul pașnic și de succes al Tirolului de Sud sau drumul sângeros din Kosovo, acesta din urmă ducând la formarea unui nou stat, recunoscut în prezent de majoritatea statelor ONU.

În direcția acestui drum fiecare pas ar trebui sprijinit, chiar și atunci când pașii sunt mai reținuți, cum ar fi mitingul recent din Târgu Mureș, care nu a produs un effect de catharsis. Interzicerea protestului nu a fost însă contestată de conducerea Consiliului Național Secuiesc . Au fost desigur și elemente care i-au încurajat pe protestatari : mulți oameni pur și simplu au mărșăluit și a au  înfruntat jandarmii români, iar un steag colonial simbolizând UE a fost făcut cenușăƒ.

Este scandalos faptul că, folosind pretextul celor întâmplate la Târgu Mureș, Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, concurând unul cu celălalt, se străduiesc să îl prezinte ca o persoană indezirabilă pe Vona Gabor, președintele partidului de Dreapta din Ungaria care a răspuns cu o scrisoare concisă și la obiect la aceste măsuri care reflectă de fapt teama oamenilor politici din România față de autonomia Ținutului Secuiesc.

Oare președintele României a urmat sfatul lui Frunda Gyorgy, fost senator UDMR și reprezentant la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei? Cum bine se știe, în prezent el este un consilier al primului-ministru, care a stat lângă acesta la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare din Consiliul Europei anul trecut la Strasbourg.  Atunci i-am cerut lui Victor Ponta adoptarea unui statut autonom Ținutului Secuiesc.

Cred și simt că mișcarea pentru autonomia Ținutului Secuiesc va avea succes și toată aceasta va avea un efect puternic asupra tuturor comunităților maghiare și aspirațiilor lor la autonomie. De aceea este vital să-i sprijinim cu toate mijloacele pe frații noștrii secui. Să nu uităm : care a fost în martie punctul 12?”

Un fragment din articolul scris de parlamentarul Gaudi a fost preluat și de site-ul de știri kuruc.info care scrie:

„Gaudi îndeamnă la votarea chestiunii autonomiei Ținutului Secuiesc pe un ziar romanesc  

Vă rog ca în cel mai scurt timp posibil să sprijiniți autonomia Ținutului Secuiesc prin voturi favorabile, acest site românesc realizând un sondaj de opinie, iar până în clipa de față, voturile pentru sunt în avantaj simțitor.

Articolul parlamentarului maghiar a fost preluat integral și de site-ul brassai.info. 

Acestor site-uri de știri, li s-au adăugat și alte site-uri din Ungaria care își îndeamnă cititorii să voteze autonomia Ținutului Secuiesc pe onlinereport.ro, de exemplu: http://www.klanhaboru.hu,

Apelurile lansate de site-uri ungurești au avut efect: în doar câteva ore, mii de oameni au votat în sondaj pentru autonomia Ținutului Secuiesc. În acest moment se înregistrează 3.936 de voturi pentru autonomia Ținutului Secuiesc și doar 261 de voturi împotrivă. 

Update: Și site-ul partidului extremist Jobbik a preluat articolul scris de parlamentarul maghiar. Și site-ul deres.tv. a preluat articolul. 

 

Traducere:  Erika Istvan

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here