„Vrem să angajăm, dar n-avem pe cine”. Patronii români se confruntă cu o problemă majoră


„Vrem sa angajam, dar nu avem pe cine”, se plang zeci de patroni din toata tara, care au ajuns sa renunte la comenzi si sa piarda bani.

Spun ca oameni calificati se gasesc foarte greu, in timp ce tinerii fara experienta vor sa lucreze cat mai putin, pe bani multi. Un studiu recent facut de o companie de recrutare arata ca doua treimi dintre companiile romanesti pierd clienti pentru ca nu gasesc personalul de care au nevoie.

Angajatii seriori sunt pe cale de disparitie, spune doamna Voichita, care a ramas cu doar 3 oameni la firma ei de constructii. Din aceasta cauza nu mai poate raspunde la toate cererile clientilor, noteaza Protv.ro. A apelat si la firme de recrutare, si la prieteni, dar in zadar.

Voichita Sitas: Mie mi s-a intamplat sa stabilesc cu ei astazi ca maine ne vedem la lucrarea respectiva si primesc apoi telefon ca nu mai vin.

In acelasi impas este si doamna Mariana, care cauta personal pentru restaurantul ei. Cei care i-au ramas fideli sunt oamenii pe care i-a angajat acum 15 ani. Astazi in schimb nu mai gaseste oameni de cuvant, desi salariul pe care il ofera nu este neglijabil.

Mariana Coman, administrator restaurant: De tineri nici nu mai discut, pentru ca ei nu au niciun chef de lucru, nu au nicio responsabilitate. O alta latura e ca vin, zic ca e foarte bine, ca le place si dupa 2 saptamani iti scriu mesaj ca nu mai vin ca au probleme familiale. Au pretentii, ca ei nu lucreaza oricum.

La agentiile de recrutare, cererile de la angajatori sunt mai multe decat cele de la someri .

Mira Sinca, agent intermedieri locuri de munca: Problema cea mai mare este din partea angajatorilor care au dificultate in a gasi personal, inclusiv ajutor necalificat ca sa nu mai vorbim de cei calificati. Nu sunt de acord cu programul de munca, multi candidati cauta orar flexibil, evita sa lucreze sambata, evita sa lucreze in doua schimburi.

Daca nu vor gasi muncitori la noi, cei mai multi patroni sunt dispusi sa recruteze angajati din alte tari.

loading…


Leave a Reply

Your email address will not be published.