E greu de crezut, dar Windows e mai batran decat multi dintre voi. S-a lansat oficial pe 20 noiembrie 1983.

Indiferent ce-ati crede despre Windows, un lucru e sigur. Sistemul de operare inventat de Bill Gates si Paul Allen a schimbat lumea. A fost anuntat pentru prima data pe 10 noiembrie 1983 si am putea spune ca a implinit 30 de ani. Insa Windows 1.0 a fost lansat oficial abia doi ani mai tarziu, pe 20 noiembrie 1985. Reclama pe care i-a facut-o vulcanicul Steve Ballmer avea sa ramana in istorie.

Windows 1.0 purta numele de cod “Interface Manager”, dar seful marketing-ului de la Microsoft, Rowland Hanson, l-a convins pe Gates sa adopte un nume mai atractiv pentru clienti. Ca sa fie instalat aveai nevoie de doar 256 KB spatiu (Da, kilobytes, nu megabytes) si o placa video. A urmat apoi Windows 2.0, in decemebrie 1987. Era proiectat pentru procesorul Intel 286. Tot atunci auaparut pentru prima data si celebrul Control Panel, scurtaturile de pe tastatura si conceptul de a minimaliza sau a mari o fereastra.

In 1990, Microsoft a introdus Windows 3.0, primul sistem de operare cu o interfata grafica mai apropiata de Mac System Software. Acestea sunt singurele versiuni Windows pe care nu le-am vazut vreodata. Eram prea mic. Pentru mine, totul a inceput cu BASIC si un HC 85, care mirosea tot timpul a plastic topit si din care uneori mi se parea ca iese fum. In schimb, am facut cunostinta cu MS-DOS si Windows 3.1. Era deja cel mai folosit Windows de pe planeta, avea grafica avansata, cu 16 culori si rula excelent pe un 386. In vara lui ’93 a aparut si Windows NT. Era o schimbare fundamentala, utila in special pentru companii. Pentru un copil insa nu insemna absolut nimic. Pentru Microsoft a reprezentat debutul Internet Explorer, al butonului de Start, a taskbar-ului, a butoanelor de minimalizare, maximalizare si inchidere a ferestrelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe aici.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here