A te spăla pe față pare a fi una dintre cele mai simple proceduri de îngrijire a tenului. Însă multe femei comit greșeli banale în timp ce se spăla pe față. Aceste greșeli pot uscă și irită tenul sau pot chiar să accentueze ridurile.

Spălarea feței este una dintre procedurile de bază ale rutinei zilnice de îngrijire a feței. O facem de când suntem mici și ne-au învățat părinții, motiv pentru care prea puțini dintre noi ne-am pus vreodată problemă dacă ne spălam corect sau nu pe față. Însă mulți comite greșeli în acest procedeu simplu de îngrijire a tenului. Cu atât mai mult femeile se expun riscului de apariție a iritațiilor, de deshidratare a tenului pentru nu se spăla corect pe față.

1. Ne spălam cu apa prea caldă

Se spune că apa cât mai caldă deschide porii, iar apa rece îi închide. Ghici ce? Porii nu au mușchi pentru a se relaxă, a se deschise, sau pentru a se contracta, a se închide. În timp ce apa mai caldă oferă o senzație plăcută în timpul spălării pe față, această poate distruge uleiurile naturale produse de ten care protejează pielea. În funcție de tipul de ten, apa caldă fie deshidratează, fie generează producerea de prea mult sebuum. Că să nu ne expunem acestor riscuri este recomandată folosirea apei foarte puțin calde a€“ apa călâie.

2. Alegerea produsului greșit de curățare a tenului

Săpunului sau gelul de față pe care îl folosești este oare potrivit ție? De regulă, femeile aleg produse foarte dure pentru spălarea femei, indiferent că este vorba de săpun sau gel. Aceste produse lezează epidermă, predispun la iritații și îndepărtează uleiurile naturale produse de piele cu scopul de a o proteja. Este indicat să-ți cumperi un produs de spălare a feței delicat, care să îndepărteze din prima machiajul, dar fără să fie în niciun fel abraziv.

3. Spălatul pe față în mod excesiv

Unele femei obișnuiesc să aplice de două ori săpun sau gel de curățare a feței la o singură spălare sau se spăla de mai mult de două ori pe zi. Ei bine, este recomandat de dermatologi că față să fie spălată de doar două ori pe zi: dimineață, după trezire și înainte de aplicarea machiajului, și seară, înainte de culcare. Totodată, aplicarea săpunului sau a gelului de față trebuie făcută o singură data și în cântați mici, pentru a nu leza epidermă.

4. Exfolierea excesiva

În procesul de îngrijire a tenului intră și exfolierea a€“ îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Însă, pentru că exfolierea să facă mai mult bine și nu rău, moderația este cheia. Exfolierea nu trebuie efectuată de mai mult de două ori pe saptaman, la distanță de câteva zile. Mai mult, evită să folosești produse cu granule sau cu acid pentru exfoliere, cum sunt cele pe bază de granule de zahăr sau pe bază de citrice. Acestea trebuie folosite foarte rar, doar când a€œcere” pielea. Totodată, folosește-ți degetele când îți masezi față pentru exfoliere, nu vreun produs tip burete pentru că în felul acesta simți piele pe piele cât trebuie să insiști, să apeși în procesul de masare.

5. Nu ne clătim bine pe față

Să-ți dai de două ori pe față cu apa (călâie, evident) după ce ți-ai exfoliat pielea sau ți-ai spălat tenul cu săpun sau gel special nu este întotdeauna suficient. Adesea rămân particule foarte mici din produsul folosit pe piele, care înfunda porii și usucă față. Așadar, când te clătești pe față, ia-ți timp, folosește apa călduță și stropește-te de mai multe ori.

6. Folosirea unor ingrediente iritante

Produsele de îngrijire a tenului a€“ apa tonică, cremele de față, etc a€“ pot conține substanțe iritante pentru piele, precum esențe de parfum pentru un miros mai plăcut, coloranți pentru o culoare mai plăcută sau conservanți sintetici cum sunt parabenii. Toți aceștia irită pielea și pot cauza reacții alergice. Când îți cumperi un produs pentru îngrijirea pielii, citește bine etichetă și asigură-te că este cât mai natural.

7. Frecatul cu prosopul pe față

După ce te clătești pe față, nu trebuie să te freci cu prosopul pentru că acesta să absoarbă apa, ci trebuie să-ți tamponezi ușor tenul cu acesta.

8. Hidratarea întârziata

Unele femei așteaptă ceva timp după ce s-au spălat, clătit și șters pe față pentru a se da cu cremă, pentru că față să a€œse stranga” și aibă senzația că această a€œcere” cu adevărat cremă. Ei bine, procedează greșit! Este indicată aplicarea cremei hidratante când tenul este încă puțin umed. Dacă aștept că față ta să se usuce complet și să aplici abia după produsele de îngrijire a tenului îngreunezi acțiunea ingredientelor active din acestea, căci ele acționează cel mai bine pe tenul ușor umed.

9. Dăm o căruță de bani pe produsele de îngrijire a tenului

Cine are impresia că trebuie să dea o avere pe produsele de îngrijire pentru a avea un ten impecabil se înșală. Nu prețul contează într-atât în materie de produse de îngrijire a tenului, cât cât de naturale sunt ingredientele. Din acest motiv ar trebui să pună mai mult preț pe ce scrie pe etichetă decât pe cât costă produsul înainte să-l cumpere.

10. Teamă de a folosi uleiuri

Multe femei refuză să folosească uleiuri de ten de teamă să nu și-l îngrașe. Însă dermatologii atrag atenția că toate tipurile de ten pot beneficia de pe urmă curățării tenului cu uleiuri, tocmai pentru că acestea nu lezează pielea. Mai mult, curată temeinic față, căci un ulei (din produs) dizolvă sebumul de pe ten, fără a distruge însă acele uleiuri secretate natural de piele cu scopul de a o proteja. Așadar, nu mai evitați produsele uleioase de îngrijire a tenului. Asigurați-va doar că au ingrediente cât mai naturale.

 

Lavinia-Andreea Leopa 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here