Cancerul ovarian este a saptea cauza de cancer la nivel mondial, insa are o rata de supravietuire la cinci ani mult mai mica decat cancerul de san, motiv pentru care depistarea bolii in stadii incipiente este foarte importanta.

De multe ori, poate fi suspicionat in timpul unui control de rutina, cand examinarea fizica arata o masa in zona pelvisului, sau in baza unor simptome specifice, scrie .csid.ro.

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global si este responsabil pentru 140.000 de decese in fiecare an. Doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravietui timp de cinci ani, comparativ cu pana la 89% din femeile cu cancer de san.

Potrivit expertilor ESMO (European Society for Medical Oncology), principalele simptome ale cancerului ovarian sunt legate de prezenta unei mase in abdomen si pot include:

-Disconfort pelvian si abdominal, presiune si durere
-Umflare abdominala
-Dificultati de alimentatie: satietate rapida, tulburari stomacale
-Schimbari in tranzitul intestinal, cum ar fi constipatia
-Dureri in timpul actului sexual

Atunci cand boala este avansata, simptomele amintite pot fi pronuntate, si pot include:

-Greata si anorexie (lipsa apetitului)
-Tensiune abdominala din caua fluidului care se acumuleaza in cavitatea abdominala (ascita)
-Obstructie intestinala din cauza masei din abdomen
-Respiratie dificila din cauza fluidului care se acumuleaza in jurul plamanilor
Aceste simptome pot sa apara si in alte boli ne-maligne.

Hormonii, cromozomii şi cancerul de ovare

Tumorile ovariene maligne pot produce substanţe hormonale care cauzeaza simptome şi semne specifice. Aceste tumori se numesc tumori funcţionale. Producţia excesivă de estradiol şi/sau androgeni poate cauza precocitate sexuală (instalare prematură a pubertăţii) la fetiţe pre-pubere.

Excesul de estradiol poate cauza cicluri menstruale neregulate la femei aflate în perioada de premenstruaţie sau sâgerări uterine la femei după menopauză. Producţia excesivă de testosteron, un hormon masculin, poate cauza virilizare.Prea mult cortizol poate produce sindromul Cushing, o afecţiune caracterizată de creştere în greutate, subţierea pielii şi creştere excesivă a părului.

Un examen fizic general va fi făcut de medic, care ar trebui să recomande teste de sânge, dar şi unele care să indice cum funcţioneaza ficatul şi rinichii. Fetele preadolescente care suferă de tumori ovariene pot avea gonade disgenige, ceea ce înseamnă că au probleme cu ovarele din cauza variaţiilor cromozomiale. La aceste paciente, un test de sange ar trebui făcut pentru a identifica numărul şi dimensiunea cromozomilor (cariotip).

Daca o pacientă trecută de menopauză prezintă simptome ale tumorilor ovarine şi sângerări postmenopauză, o histeroscopie (examinarea interiorului uterului prin folosirea unei camere mici de luat vederi) poate fi recomandată pentru a se vedea dacă nu suferă de hiperplazie endometriala. Aceasta se referă la creşterea excesivă a endometrului, ceea ce poate cauza sângerare uterină anormală.

AbonareDistribuie:53010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here