Liderul Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, se declară pregătit să plătească ‘trei milioane de euro oricui îl va ucide pe Bashar al-Assad’ și ‘două milioane de euro’ celui care îl va ucide pe Hassan Nasrallah, nr.1 al Hezbollahului șiit libanez, potrivit publicației franceze Le Figaro.
Abou Mohammed al-Joulani a făcut acest anunț într-o înregistrare video, ce a fost difuzată la începutul acestei săptămâni, amintind de propunerile financiare atractive ale FBI, care recompensează de mult timp pe oricine permite ‘neutralizarea’ dușmanilor teroriști ai SUA.

‘Cât timp va mai curge sângele musulmanilor pentru un om care iubește puterea sa? Cât timp musulmanii mai trebuie să aștepte ca să-și recapete drepturile?’, se întreabă retoric șeful Al-Nosra, unul din principalele grupuri rebele siriene, în competiție cu jihadiștii din Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic) pentru controlul insurecției anti-Assad.

Joulani declară că va plăti trei milioane de euro chiar și în cazul în care Assad va fi ucis de un membru al familiei sale și că Al-Nosra îl va proteja pe acesta și pe clanul său.

Dar nu este sigur că aceste asigurări vor convinge vreun membru al anturajului președintelui sirian să treacă la acțiune, având în vedere numeroase atacuri la adresa alawiților — doctrina religioasă de care aparțin Bashar al-Assad și clanul său — din partea radicalilor sunniți de la începerea revoltei în Siria în 2011, informeaza obiectiv.info.

În aceeași înregistrare, liderul Al-Nosra, care dispune vizibil de foarte mulți bani, promite de asemenea ‘două milioane de euro’ celui care îl va lichida pe șeicul Hassan Nasrallah, șeful Hezbollahului șiit libanez, ai cărui mii de combatanți luptă de partea armatei siriene.

Și din nou, Joulani face apel la musulmani șiiți, pe care Al-Nosra îi detestă la fel ca pe alawiți, să treacă Rubiconul pentru a se debarasa de atotputernicul lider al Hezbollah.

Considerată de SUA și Israel drept organizație teroristă, Hezbollah a încercat întotdeauna să-și protejeze liderul împotriva numeroșilor săi inamici. Chiar dacă securitatea sa a fost întărită de când oamenii săi luptă în Siria, unele deficiențe au permis eliminarea în ultimii ani, în general atribuită Mossadului israelian, mai multor înalți responsabili ai miliției șiite libaneze, formată în anii 1980 de către sponsorii săi iranieni. Protecția lui Basshar al-Assad a fost de asemenea consolidată de când a devenit inamicul nr.1 pentru numeroasele grupări rebele, decise să-l înlăture de la putere.

Islamiștii din Al-Nosra sunt printre principalele ținte ale atacurilor aviației ruse în Siria de la debutul campaniei aeriene ruse la 30 septembrie în sprijinul președintelui Bashar al-Assad, ale cărui forțe au fost slăbite foarte mult în primăvară în urma avansării grupurilor rebele, între care și Al-Nosra, în nord-vestul țării.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here