Franța a întreprins lovituri aeriene în Siria, pe baza informațiilor culese în timpul zborurilor de recunoaștere lansate în ultimele două săptămâni, a anunțat duminică președinția franceză, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Operațiunea, întreprinsă ‘cu respectarea autonomiei noastre de acțiune, în coordonare cu partenerii noștri din regiune’, confirmă determinarea de ‘a lupta împotriva amenințării teroriste a Daesh’, denumirea în limba arabă a organizației Statul Islamic, subliniază Palatul Elysée.

Comunicatul nu conține alte precizări cu privire la operațiune.

‘ Vom lovi de fiecare dată când securitatea noastră națională va fi în joc’, adaugă președinția franceză, în contextul în care executivul de la Paris a invocat anterior legitima apărare pentru a-și justifica intenția de a efectua lovituri aeriene în Siria împotriva Statului Islamic, excluzând însă orice eventuală intervenție terestră, informeaza obiectiv.info.

Având în vedere că ‘haosul sirian trebuie să-și găsească un răspuns global’ și că ‘populațiile civile trebuie protejate împotriva oricăror forme de violențe, aceea a Daesh și a celorlalte grupări teroriste, dar și împotriva bombardamentelor ucigașe ale lui Bashar al-Assad’, Elysée consideră că, ‘mai mult ca oricând, urgența este punerea în aplicare a unei tranziții politice’.

Franța ‘este angajată’ în realizarea acestei tranziții, care ar asocia ‘elemente ale regimului și ale opoziției moderate’, și va lucra activ în acest scop, împreună cu toți actorii implicați, sprijinindu-l pe emisarul special al ONU în Siria, adaugă comunicatul.

Anunțul privind aceste prime lovituri aeriene ale Franței în Siria are loc în timp ce președintele François Hollande se află, duminică și luni, la New York, pentru cea de-a 70-a Adunare Generală a ONU.

Hollande a cerut miercuri, la Bruxelles, organizarea unei noi conferințe a ONU cu privire la Siria, după cele din iunie 2012 și februarie 2014, denumite ‘Geneva I și II’.

 

 

Articol redactat de Vlad Alexandru

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here