După premierul Victor Ponta, un alt lider politic din România, parte a „noului val”, este implicat în fraudarea unei lucrări ştiinţifice. O carte coordonată de liderul PNL, Alina Gorghiu, conţine mai multe fragmente preluate prin metoda „copy-paste”, fără a fi indicate sursele. 20 de pagini sunt copiate cuvânt cu cuvânt. Mai multe pasaje se repetă în cadul cărții Cadru universitar, Gorghiu nu cunoaşte exigenţele academice la întocmirea unei lucrări ştiinţifice. Într-un răspuns pentru 7EST, ea afirmă că un coordonator „nu poate verifica fiecare rând al autorilor”. Prodecanul Facultății de Drept din cadrul Univ. „Al.I. Cuza” susține însă că, atunci când apar texte copiate, culpa este a coordonatorului.

Suspiciuni de plagiat într-un volum coordonat de unul dintre liderii politici din România. Cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, apărută în 2013, la Editura Universul Juridic, în Colecţia Business, sub coordonarea liderului PNL Alina Gorghiu conţine mai multe paragrafe, mai mici sau mai mari, plagiate din alte lucrări. Probabil unic într-o lucrare ştiinţifică, unele paragrafe din volum se repetă integral, la distanţă de câteva zeci de pagini! O parte dintre autori dau vina pe Gorghiu, dar aceasta recunoaşte doar parţial neregulile.

Cel puţin 13 paragrafe copiate

Dintr-un total de 312 pagini, cât are cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, cel puţin în 20 de pagini sunt paragrafe plagiate, multe dintre acestea fiind preluate după modelul „copy-paste“, din alte lucrări. Astfel, 396 de rânduri din carte sunt copiate cuvânt cu cuvânt. Cele mai multe şi cele mai mari paragrafe plagiate sunt din articolul „Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile“, scris de avocatul Nicu Vasile în numărul 3 din 2010 al Revistei Naţionale de Drept, o publicaţie apărută la Bacău.

Alte paragrafe sunt preluate cuvânt cu cuvânt din mai multe articole publicate pe site-ul medierea.ro, unele dintre ele citate în lucrare, altele nemenţionate în bibliografie.

Alina Gorghiu și-a pus numele pe o lucrare științifică de peste 300 de pagini plină de pagini copiate, pasaje care se repetă, paragrafe fără logică

Furt dintr-un ghid CNSRL – Frăţia

Un alt autor plagiat este profesorul Virgil Nicula, de la Universitatea „Lucian Blaga“, din Sibiu. Astfel, un paragraf din suportul său de curs „Tehnica negocierilor“, din anul 2008, a fost preluat după metoda „copy-paste“ în cartea coordonată de Alina Gorghiu.

O altă sursă din care s-au luat cu „copy-paste“ pagini întregi este ghidul realizat în cadrul proiectului de cooperare între ABVV (FGTB) şi CNSRL – Frăţia – 2006-2007, apărut cu şase ani înainte de cartea pe care şi-a pus numele liderul PNL.

Recent… în 2007!

Autorii care au luat cu „copy-paste“ nu s-au sinchisit nici măcar să citească textul pe care îl copiau.

Iată un exemplu. Paragraful „Business mediation este termenul american pentru medierea de afaceri. Un studiu recent efectuat în cadrul a 126 de companii de top din SUA de către Institutul Internaţional pentru Prevenirea şi Soluţionarea Conflictului şi dat publicităţii în data de 20 aprilie 2007 la New York, a reliefat faptul că aproximativ 98% din cazurile pe care le-au avut acestea, au fost soluţionate înainte de a se ajunge în instanţă, fiind evident faptul că aceste companii preferă să îşi soluţioneze conflictele pe cale amiabilă “ este copiat din articolul „Business Mediation – Medierea conflictelor de natură comercială“ apărut pe pe site-ul medierea.ro pe data de 17 aprilie 2008. De remarcat că textul a fost preluat păstrând formularea „Un studiu recent (…) dat publicităţii în data de 20 aprilie 2007“, în condiţiile în care cartea este publicată în 2013. Totuşi, cel care a copiat „s-a obosit“ să pună diacritice textului preluat de pe Internet.

VEZI IMAGINILE CU PLAGIATUL AICI.

Tipuri de plagiat în cartea coordonată de Gorghiu

– Sunt copiate paragrafe cuvânt cu cuvânt, fără ghilimele, fără indicarea sursei în lucrare şi în bibliografie.

Exemplu: „Despre mediere s-au elaborat sute de teorii, mai mult sau mai puţin ştiinţifice, mai mult sau mai puţin legale, dar toate unite de un scop comun esenţial: stingerea disputelor, conflictelor, diferendelor, neînţelegerilor etc.“ – paragraf copiat din articolul „Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile“, scris cu trei ani mai devreme de avocatul Nicu Vasile în Revista Naţională de Drept.

Alt exemplu: „În sens larg, negocierea apare ca o formă concentrată şi interactivă de comunicare interumană în care două sau mai multe părţi aflate în dezacord urmăresc să ajungă la o înţelegere care rezolvă o problemă comună sau atinge un scop comun.“ – paragraf copiat din suportul de curs „Tehnica negocierilor“, din anul 2008, al profesorului Virgil Nicula.

– Paragrafe întregi sunt copiate cuvânt cu cuvânt, fără indicarea sursei, site-ul apărând doar în bibliografie.

Exemplu: „Taxele de timbru sunt cu atât mai consistente, cu cât miza procesului comercial este mai ridicată. Nici onorariile de avocat şi cele ale experţilor angrenaţi în procesele comerciale nu sunt de neglijat, având în vedere şi numărul gradelor de jurisdicţie şi întinderea în timp a proceselor.“ – paragraf copiat din articolul „Business Mediation – Medierea conflictelor de natură comercială“, apărut pe site-ul medierea.ro pe data de 17 aprilie 2008, cu cinci ani înaintea volumului coordonat de Gorghiu.

Paragrafe ce apar de două ori 

Neavând probabil ce să mai scrie, autorii au decis că ar fi bine să reia unele paragrafe din primele pagini ale cărţii. Exemplu: „Deşi medierea obligatorie a fost aplicată pe o durată de timp relativ scurtă, în perioada martie 2011 – octombrie 2012, au fost mediate aproximativ 130.000 de cauze, dintre care aproximativ 50 s-au finalizat cu încheierea unui acord de mediere.“ – paragraf care apare atât în pagina 48, cât şi în pagina 230.

Un alt exemplu: „În anul 2008, în Portugalia au fost înregistrate 265 de cazuri cu o rată de succes de 61%, iar, în anul 2009, 509 cazuri, cu o rată de succes de 53%. Durata medie a şedinţelor de mediere se situează la 90 de zile.“ – paragraf care apare atât în pagina 53, cât şi în pagina 230. Există şi alte exemple de acest gen.

 

Articol redactat de Mădălina Mihăilescu

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here