Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, spune ca situatia generata de ultimele evenimente din Franta releva o noua dimensiune a amenintarilor teroriste, de natura sa puna in pericol grav securitatea nationala si ordinea publica.

Referindu-se la situatia generata de ultimele evenimente din Franta, directorul SRI a aratat, la sedinta Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, ca noile amenintari teroriste ar putea pune in pericol grav securitatea nationala si ordinea publica, dar si credibilitatea si autoritatea institutiilor de aplicare a legii, scrie Hotnews.ro.

La randul sau, vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a subliniat ca asigurarea unui climat de securitate publica presupune existenta unor mecanisme operationale eficiente ale structurilor de stat, in paralel cu un nivel inalt de responsabilitate in ceea ce priveste asigurarea garantiilor procesuale ale persoanelor investigate.

In aceste conditii, s-a stabilit ca se impune o abordare integrata si o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, pentru prevenirea si combaterea evenimentelor de natura sa afecteze grav mediul de securitate.

„Toate institutiile prezente aici, membre ale celor doua structuri – GIS si CNSSU – au atributii specifice, dar impreuna, beneficiind de un cadru normativ si operational bine structurat – pot genera o reactie ferma, rapida, de natura a asigura siguranta publica, prevenirea si contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetatenilor”, a sustinut viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, in cadrul sedintei comune de lucru.

Sedinta comuna, condusa de vicepremierul Gabriel Oprea, a avut ca tema analiza dinamicii situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei, precum si dezvoltarea capabilitatilor pe linia interventiei in situatiile speciale de urgenta.

La sedinta comuna au participat: George Scutaru, consilier prezidential pe probleme de securitate – in calitate de invitat, George Maior – directorul Serviciului Roman de Informatii, Robert Cazanciuc – ministrul Justitiei, Tiberiu Nitu – procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Silviu Predoiu – directorul Serviciului de Informatii Externe, Marcel Opris – directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Lucian Pahontu – directorul Serviciului de Protectie si Paza.

Au mai fost prezenti Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe, Sorin Grindeanu – ministrul pentru Societatea Informationala, Ioan Rus – ministrul Transporturilor, Mihai Tudose – ministrul Economiei, Sorin Campeanu – ministrul Educatiei, Darius Valcov – ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin- ministrul Agriculturii, Gratiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene, Neculaie Plaiasu – presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Andrei Attila Chendi – directorul Departamentului pentru Lupta Antifrauda.

12 persoane au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cuarme automate si lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printrevictime se numara directorul publicatiei, Stephane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).
Doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Cherif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, au fost identificati drept presupusii autori ai atacului si sunt cautati de politie.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here