Cele mai multe probleme de sănătate au simptome destul de evidente. Unele se pot observa pe piele, altele în cum ne simțim și altele în diferite părți ale corpului. Vezi ce spun picioarele despre sănătatea ta!

Picioare umflate

Aceasta este de obicei o problemă temporară, cauzată de statul prea mult în picioare sau pe scaun, cu picioarele atârnate. Femeile însărcinate se plâng cel mai des de această problemă, însă dacă ți se umflă picioarele fără cauzele precizate, s-ar putea să fie vorba de o afecțiune. Poate fi vorba de circulație sanguină deficitară, o problemă a sistemului limfati sau chiar un cheag de sânge. Și problemele cu rinichii sau hipotiroida pot fi cauze ale picioarelor umflate.

Senzații de arsură în picioare

Aceste senzații sunt destul de des întâlnite în rândul suferinzilor de diabet, care au nervii periferici vătămați. Senzațiile de arsură mai pot fi cauzate de carența de vitamina B, ciuperca piciorului, boli cronice ale rinichilor sau hipotiroidism.

Porţi pantofi cu toc?Fasciita plantară este o afecţiune care apare din cauza purtării pantofilor cu toc înalt şi se caracterizează prin dureri ale călcâielor.De regulă, durerea apare la primii paşi făcuţi dimineaţa, dar se poate instala şi după ce alergi. Aceasta se reduce pe măsură ce desfăşori o activitate şi reapare după ce te odihneşti şi reiei efortul.Tratamentul constă în medicamente antiinflamatorii, masaj cu gheaţă şi exerciţii de stretching pentru gambă şi laba piciorului. Totodată, medicul îţi poate prescrie injecţiile cu corticosteroizi.Picioare mereu reci

Dacă simți că ai picioarele reci mereu, unul dintre motive ar putea fi circulația periferică proastă. Însă în alte cazuri ar mai putea fi vorba și de alte probleme de sănătate care se văd în picioare, precum tensiunea ridicată, boli cardiovasculare, diabet, hipotiroidism sau anemie.

Degetele se fac albastre și albe

Există o boală care face ca degetele tale de la picioare să devină pe rând albe, albastre, roșii și apoi să revină la culoarea normală – boala Raynaud. De vină pentru schimbarea culorii degetelor de la picioare este spasmul la nivelul arterelor, care le face să se îngusteze pentru o perioadă scurtă de timp. De obicei nu există complicații ale acestei boli.

Durere în călcâi

Când simți durere în călcâi, de vină ar putea fi fasciita plantară (necrozantă), adică inflamarea ligamentului prins de osul călcâiului. Durerile ar mai putea fi cauzate si de artrită, prea mult exercițiu fizic, pantofi nepotriviți sau tendonită. Rareori poate fi vorba de o fractură, infecție sau tumoră la nivelul călcâiului.

Degetele picioarelor bombate

Când observi schimbări la degetele tale de la picioare – acestea devin ușor bombate, unghiile încep să crească cu vârful în jos – s-ar putea să fie vorba de probleme la nivelul plămânilor sau boli cardiace. Și anumite infecții ori afecțiuni digestive pot cauza această schimbare la degetele tale, însă dacă le-ai avut așa dintotdeauna, nu prezintă o problemă de sănătate.

Durere în degetele mici de la picior

Dacă ai senzația că ai călcat pe o pietricică atunci când mergi sau ai o durere care radiază înspre degetele mici de la picior, s-ar putea să fie vorba de nevroma lui Morton, un fel de tumoră care se dezvoltă pe nerv și determină îngroșarea țesutului din jurul său. Apare mai des la femei, din cauza presiunii asupra degetelor.

Puncte negre pe picioare

Cancerul de piele este cel mai des asociat cu acțiunea soarelui, așa că mai puțin te gândești să verifici și picioarele. Melanomul, cea mai periculoasă formă de cancer de piele apare și în zone care nu sunt expuse atât de mult la soare. Așa că dacă observi un punct negru sau maro închis, o aluniță apărută recent, ar trebui să mergi de urgență la medic.

Unghii îngălbenite la picioare

Și unghiile de la picioare pot “spune” multe despre starea ta de sănătate. Spre exemplu, dacă sunt galbene și îngroșate, ar putea fi vorba de infecții fungice, probleme ale sistemului limfatic, probleme ale plămânilor, psoriazis sau artrită reumatică.

 

AbonareDistribuie:25100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here