AJUNUL BOBOTEZEI este una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an. În această zi, care precede sărbătoarea propriu-zisă a Bobotezei, există numeroase obiceiuri şi tradiţii.

AJUNUL BOBOTEZEI se serbează prin post, deoarece se spune că cine va posti in ajun de Bobotează va avea noroc tot anul.Totodată în această zi de ajun există tradiția conform căreia preotul va trece pe la toate casele cu „Iordanul” sfințind atât gospodăriile, cât și pe locuitorii acestora, notează Realitatea.net.

În AJUNUL BOBOTEZEI există și superstiția conform căreia dacă o femeie se împiedică și cade pe gheață  atunci  în viitorul apropiat va avea loc o căsătorie.

O altă superstițiemai spune că cine va strănuta în AJUNUL BOBOTEZEI va fi norocos în anul ce urmează.

Se mai spune, din bătrâni, că în această noapte ouăle de corb crapă din cauza gerului și, astfel, ies puii, care vor încerca să zboare.

În noaptea de Bobotează se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplinește dorințele.

Tot în AJUNUL BOBOTEZEI fetele tinere pot să-și afle ursitul. Ele vor trebui să fure sau să ceară de la preot un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune noaptea sub pernă. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui sortit. Tot pentru a-l vedea în vis pe cel sortit, fetele mari trebuie să-și pună pe degetul inelar un fir de mătase roșie și un firicel de busuioc.

În vremurile mai îndepărtate, fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei în AJUNUL BOBOTEZEI, iar dacă a doua zi îl gaseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.

Dacă în dimineaţa de 5 ianuarie, de AJUNUL BOBOTEZEI, e brumă pe pomi, vor fi poame multe şi bune. Dacă picură din streaşină va fi o vară ploioasă.

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here