Peştera Movile este singurul loc în care viaţa ar putea continua în urma unui atac nuclear. Peştera de lângă Mangalia a uimit întreaga lume cu ecosistemul ei perfect închis, ce poate susţine viaţa, fără a avea nevoie de ceva din exterior, de unde şi concluzia fascinantă a speologilor care au demarat studii aici, scrie ghiduri-turistice.info.

Peştera Movile a fost descoperită în anul 1986, în apropiere de Mangalia. Atunci nu i s-a dat o importanţă deosebită, părând doar o simplă grotă din puţ, cu o galerie de 200 de metri.

Astfel, aceasta a fost închisă până în anul 1990, când a început o explorare mai atentă a ei, iar descoperirile care au urmat au uimit întreaga lume.

În capătul peşterii s-a găsit un lac cu apă termală sulfuroasă, a cărei explorare a adus la suprafaţă numeroase forme de viaţă specifice peşterii.

Viaţa se susţine singură în Peştera Movile, fără a avea nevoie de prezenţa oxigenului sau a altor factori externi. Sistemul funcţionează pe baza chimiosintezei, fiind separat de mediul exterior de milioane de ani, după cum au dezvăluit studiile recente.

Astfel, atmosfera este aproape lipsită de oxigen, dar bogată în metan şi dioxid de carbon, şi cu toate acestea viaţa există, mărturie fiind cele 35 specii noi de insecte ce locuiesc în peşteră, scrie ziarulnational.md.

Studiile realizate au demonstrat faptul că viaţa în Peştera Movile se desfăşoară complet independent faţă de exterior, vieţuitoarele de aici neavând nevoie de oxigen, lumină, căldură ș.a.

Ulterior, aceasta a fost declarată rezervaţie speologică, iar intrarea a fost închisă, pentru a nu fi afectat ecosistemul interior.

loading…

Abonare
Distribuie:439000

1 COMMENT

  1. Excelenta minuna a naturii in peisajul geografic dobrogean. Pacat ca nu poate fi vizitata. Voteaza acest comentariu: 1  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here