Pirotehnistul care a declanşat iadul în Clubul Colectiv se zbate între viaţă şi moarte la spital, fiind una dintre victimele incendiului. Un coleg de-al său, care îl însoţea, a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat în acea noapte.

O săptămână le-a luat poliţiştilor să facă cercetarea locului în care au ars de vii zeci de tineri care participau la lansarea unui album de muzică rock în clubul Colectiv. Anchetatorii au strâns de la locul tragediei peste 700 de saci cu haine, genţi, bani, bijuterii, telefoane, camere video şi foto şi acte de identitate, care abia au încăput în două camioane. De ieri, criminaliştii au început să le restituie familiilor victimelor şi supravieţuitorilor.

Ancheta este însă abia la început. Până joi, acuzaţii oficiale au fost aduse doar patronilor localului, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, cercetaţi pentru omor din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Într-un dosar separat, DNA face cercetări pentru abuz în serviciu în legătură cu emiterea ilegală a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv de către Primăria Sectorului 4, vizaţi fiind mai mulţi funcţionari, dar şi primarul demisionar Cristian Popescu Piedone.

Pentru a rezolva puzzle-ul incendiului, criminaliştii şi-au îndreptat atenţia şi asupra firmei care a asigurat focul de artificii în seara concertului. De la societatea Golden Ideas Fireworks Artists, administrată de Daniela Ioana Niţă, anchetatorii au ridicat până acum mai multe documente şi au audiat personalul.

OMUL CU BUTONUL

Angajatul Golden Ideas care a apăsat pe butonul care a aprins artificiile ce au transformat în Iad clubul Colectiv se numeşte Marian Moise. În urma incendiului, el a suferit arsuri grave şi se zbate între viaţă şi moarte la spital. Marian Moise era însoţit de un coleg, Florin Beşcu, care a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat în acea noapte.

„La data de 29.10.2015, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Niţă Dana, ne-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că am fost solicitaţi pentru a instala jeturi de CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior. Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem“, şi-a început depoziţia Florin Beşcu.

Acesta a spus că artificiile au fost acţionate de către Marian prin intermediul unui pupitru, care în timpul concertului a stat în partea stângă din faţă a scenei. „Arăt că pupitrul de acţionare al artificiilor era o cutie în formă dreptunghiulară, de culoare neagră, iar panoul de comandă al pupitrului era prevăzut cu mai multe butoane“, a afirmat martorul.
Concertul a început la ora 22.00 când clubul era deja plin. În timp ce se cânta prima piesă, Marian Moise a declanşat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde.
„În tot acest timp eu mă aflam lângă Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute după prima declanşare a artificiilor, după care am ieşit afară din club pentru că îmi era cald şi nu îmi plăcea muzica“, a povestit Beşcu în continuare.

AL DOILEA FOC A FOST FATAL

În acest timp, Marian Moise a declanşat al doilea foc de artificii, care a aprins buretele fonic din jurul scenei. În doar câteva minute, focul a cuprins tot localul.
„La un moment dat am observat că din club au început să iasă haotic clienţii, care au rupt uşa. Am crezut că este vorba despre un conflict, dar din interiorul clubului a început să iasă fum în cantitate mare. (…) După ce densitatea fumului a scăzut m-am apropiat de uşa de la intrare în club şi am observat că în dreptul uşii  erau mai mulţi oameni, întinşi unul peste altul, care prezentau arsuri“, a declarat Florin Beşcu.

Colegul său, care a declanşat practic incendiul, s-a salvat în ultima clipă. „În timp ce încercam să îi salvăm pe răniţi, din gramada de oameni din dreptul uşii de acces în club am auzit o persoană strigând la mine : «Florin! Florin!», am văzut că este Marian Moise care era blocat în mijlocul acelei grămezi. Am strigat la celelalte persoane care încercau să ajute să tragem oamenii din vârful grămezii, am reuşit să îl scot şi pe Marian, l-am pus pe o bordură lângă club“, şi-a încheiat martorul depoziţia.

CITEȘTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here