Coca Cola şi Pepsi sunt unele dintre cele mai consumate băuturi carbogazoase. Deşi medicii au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra acestor sucuri, deoarece nu sunt sănătoase, oamenii continuă să le consume.

Coca Cola vs. Pepsi

Ingrediente Coca Cola, varianta simplă: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cofeină.

Ingrediente Pepsi, varianta simplă: apă, dioxid de carbon, sirop de fructoză din porumb, zahăr, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, cofeină, aromă naturală de cola.

Ingredientul care atrage atenţia şi care se regăseşte doar în Pepsi este siropul de fructoză din porumb. Acest sirop este mai ieftin decât zahărul, aşa că este folosit în cantităţi foarte mari. Mai multe studii au confirmat faptul că acesta poate provoca obezitate, diabet, hipertensiune arterială, cancer şi afectează memoria şi capacitatea de învăţare. Acest îndulcitor se regăseşte atât în băuturile carbogazoase, cât şi în iaurturi, pâine, cereale, sucuri de fructe, ketchup şi maioneză.

Siropul de porumb bogat în fructoză influenţează metabolismul, astfel încât face persoana care îl consumă să simtă încontinuu dorinţa de a mânca tot mai mult. Aceste pofte sunt greu de controlat, pentru că siropul încetineşte producerea de leptină, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului.

Un alt ingredient prezent în cele două băuturi este colorantul caramel E 150d. Acesta este un caramel sulfit de amoniu, colorant, de culoare maro şi artificial. Acesta se obţine prin încălzirea glucidelor alimentare, în prezenţa compuşilor sulfit şi amoniu. Nu se recomandă consumul frecvent!

Alt ingredient este acidul fosforic E338 – Ortofosforic. Acesta este un acidifiant natural, mineral. Nu este recomandat consumul frecvent, deoarece în doze mari încetineşte asimilarea calciului, magneziului şi fierului, mărind riscul de osteoporoză.

Aromele naturale sunt amestecuri de substanţe utilizate pentru a da gust şi/sau miros alimentelor. În ceea ce priveşte cofeina, persoanele care beau zilnic mulţi litri de suc pe bază de cofeină şi îndulcitori, riscă să aibă probleme musculare şi chiar cardiovasculare grave, din cauza scăderii nivelului de potasiu din sânge.

Aroma distinctivă de „cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore.
Sursa: romaniatv.net

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here