Angajaţii Serviciului de Ambulanţă care au mers vineri seară să îi salveze pe tinerii din Clubul Colectiv îşi amintesc chipurile arse ale acestora şi cum, răpuşi de durere, dar râzând, spuneau: „Cred că arăt ca dracu, dar fă ceva pentru mine!” sau „Arăt bine, nu ? Mă ustură rău”.

„Am fost anunţat să merg la club. Am plecat din zona unde eram, la Spitalul «Sfântul Ioan», şi am ajuns la club în şapte minute. Acolo, mi s-a părut că am stat 15 ore, dar timpul a fost mult mai scurt”, spune medicul Radu Cotloş, care a ajuns primul la locul incendiului, dintre echipajele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilov (SABI).

Mergând spre locul incendiului, el se întreba ce amploare are evenimentul şi de ce resurse este nevoie.

„Am văzut zeci de tineri care strigau: «Ajutaţi-ne!». Erau care puteau merge singuri, dar aveau arsuri pe mâini, pe faţă. Alţii nu mai puteau merge, erau ajutaţi. Alţii erau duşi în morga provizorie”, îşi aminteşte medicul, după cum notează Mediafax.ro.

Cotloş mai spune că salvările alergau continuu, luau bolnavi, îi duceau la spital. De fiecare dată când pleca o maşină, o alta îi lua locul imediat, dacă nu plecau aproape simultan.

Şi ceilalţi medici de la SABI îşi amintesc aceleaşi imagini ale primilor răniţi.

„Oamenii râdeau. «Cred că arăt ca dracu, dar fă ceva pentru mine! Mă doare!», a spus un tânăr. Un altul de 15 ani şi jumătate zicea că trebuie să o sune pe mama. A luat telefonul şi a zis: «Mamă, vino că am luat foc. … În club». Apoi vine în fugă o tânără, cu faţa complet arsă şi mâinile, curgea pielea pe ea, şi spunea: ‘Spuneţi-mi că nu am nimic pe faţă, că sunt OK!». O altă fată cu faţa arsă ne întreba şi ea: «Arăt bine, nu? Mă ustură rău». Ce să le spunem? Îi ajutam să meargă la salvare”, povestesc medicii.

Medicul Radu Cotloş a dat la un moment dat un tur rapid al zonei. Medicii resuscitau şase oameni cu stop cardio-respirator simultan. Chiar şi afară aerul devenea greu de respirat.

„Totul s-a terminat într-o oră. Cel mai greu moment a fost când a trebuit să-i spun unui tată că şi-a pierdut copilul de 15 ani şi şase luni. Suntem personal medical de urgenţă, dar nu am mai văzut aşa ceva”, a spus Cotloş.

La finalul intervenţiei, mai toţi simţeau că nu mai pot respira, deşi nu era zonă închisă, îi ustura gâtul.

Echipajele de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au transportat la spitale 78 de răniţi cu arsuri severe şi au făcut două transferuri intraspitaliceşti. Primii răniţi au fost duşi la Spitalul „Bagdasar-Arseni”.

În ceva mai mult de o oră s-a încheiat evacuraea pacienţilor şi a decedaţilor. Când totul s-a sfârşit, echipajele au revenit în dispecerat. Şi-au spălat maşinile, s-au spălat şi ei, şi, de parcă s-ar fi odihnit, au continuat munca.

„Avem o urgenţă la Spitalul Sfântul Pantelimon şi una la Universitate”, se auzea dispecerul de serviciu. „Copil de 14 ani în comă, căzut în stradă, infarct. 80 de urgenţe de cod roşu şi galben”, îşi amintesc medicii.

Rând pe rând, 42 de echipaje şi-au făcut datoria de parcă nu ar fi trăit coşmarul de la început de tură.

„Ne-a impresionat drama, copii tineri fără nicio şansă Le aud şi acum strigătele de ajutor. Îmi sună în urechi vocea, le văd chipul, mă urmăreşte privirea lor”, spun medicii de la SABI, amintindu-şi întâlnirea cu fetele şi băieţii de 20, 27, 15 sau 16 ani. Mai multe citiți aici.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here