Dumnezeu să-i ierte pe oamenii morți vineri seară la Colectiv și să-i întărească pe cei rămași în viață. Ca părinte, nici nu am puterea de a concepe ce poate însemna să-ți treacă copilul prin așa ceva…Te împietrește, pur și simplu, acest gând.

Am zis că tăcerea e de aur și rugăciunea este arma cea mai eficientă, în aceste zile. Din păcate însă, reacțiile semenilor noștri m-au făcut să reacționez, uneori poate prea dur sau nepotrivit ( îi rog să mă ierte!), mai ales în dialogul de pe rețelele de socializare.

Reacțiile mele au venit mai ales în ceea ce privește aberațiile care au apărut,la ordin, împotriva Bisericii în acest caz. Înainte a de aprofunda puțin modul în care funcționează manipularea, o să-mi exprim câteva nedumeriri legate de semenii mei, mai ales de cei tineri și nu-i așa, revoltați.

De la bun început observ că avem parte de necinste și de dublă măsură. Pe de o parte, nemulțumiții blamează ortodoxia, numind-o retrogradă și vetustă, pe de altă parte au o problemă dacă cineva îi face sataniști. Aici e o fractură logică. A fi al diavolului este o ocară numai dacă ai credință în Dumnezeu, căruia te-ai încredințat prin taina botezului, altfel ar trebui să fie irelevant. Dacă nu crezi în ceva, de ce te deranjează asocierea cu opusul celui în care nu crezi?

Apoi, corul bocitoarelor din presă și de pe facebook, urlă că preoții și ierarhii nu au fost în stradă zilele astea, în hainele de ceremonial pentru a se ruga și a se închina în fața clubului. Păi nu sunteți tot voi aceia care ne spuneți, atunci când se contruiește o biserică nouă, că omul se poate ruga și acasă, unde nu-l vede nimeni,  în fața icoanei? Acum nu mai e valabilă teoria asta? Sau e doar o armă propagandistică adusă cu vaporul…de peste Ocean?

Să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă părintele Patriarh ar fi ieșit duminică în stradă. Păi s-ar fi găsit câțiva nebuni care să huiduie, să facă circ, alții ar fi sărit în apărarea PF-ului și ar fi ieșit un circ de nedescris. Că așa ar fi fost, nu trebuie să avem dubii: nebunii erau acolo, cu bannerele pregătite, doar i-ați văzut. Vorba unei cunoștințe: „Până acum nu am auzit de slujbe cu preot pe marginea șoselelor după ce a murit cineva în accident, decât după ce pe locul acela se înalță o cruce, care este sfințită.Cei care nu vor să intre în biserici încearcă să își legitimeze clamata suferință (pentru că aceștia nu sunt membrii familiilor, care de la inceput au venit la Biserică) încercând să târască biserica pe la marșuri sau la locul tragediei”.

Încă o chestie pe care-am observat-o la cei care atacă Biserica: una, două, îl au pe „dracu”-n gură. Chiar și scrisoarea scrisă la nervi, devenită virală zilelea astea, îi cere socoteală Patriarhului, în numele lu’ „dracu’”.

Și aici la cadrul mai larg al acestei probleme: cine sunt victimele manipulării. Păi sunt niște oameni care vor să ia anumite doar anumite elemente ale creștinismului și să și le însușească. Exemplu: 99,9% din cei care s-au dus la Colectiv să-și arate condoleanțele au dus o candelă. O candelă și nu o lumânare. E foarte important! Noi, creștinii ortodocși folosim lumânarea, simbol al lui Hristos, „lumina lumii”. Așa au făcut cei care s-au dus în 1990 în Piața Universității.

Dar într-o culme a fățărniciei, cei care înjură Biserica pe motiv că „face afaceri” s-au dus și au cumpărat candele de la magazine private, chiar de la hypermarketuri, deși sunt mai scumpe decât demodata lumânare pe care o găsești la orice pangar.. Dar vedeți dumneavoastră, din lumânare cade ceară, riști să-ți murdărești pantofii de firmă sau pantalonii de la H&M…Mai rău, îți pică ceară pe mâini și te arde…Și asta nu e de ieri, de azi.  Deci să cumperi produse scumpe, de la hypermarturile despre care știi că sunt doar asasini economici, e ok, dar să iei o lumânare cu 0,5 lei sau 1 leu de la Biserica e nașpa, că e „afacerea BOR”. Creștin de mega-image.

La categoria fățărnicie intră și arhiepiscopul catolic Robu, care a venit să puncteze la capitolul imagine, să fie pozat,  așa cum face și stăpânul său de la Vatican. Dar ei nu sunt fățarnici, dar ortodocșii cu catedrala lor…da.

Deci acești tineri, creștinii de mega image, spuneam că sunt victimele unei manipulări. Dacă ne uităm cu atenție la replicile lor favorite, ce vedem? Patriarhul cu antemergător, care nu se dă jos din Mercedes pentru popor. CITEȘTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI.
loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here