Cât de protejați suntem pe internet? Sondaj Eurobarometru despre securitatea informatică

Home > Cât de protejați suntem pe internet? Sondaj Eurobarometru despre securitatea informatică

Conform unui sondaj Eurobarometru, utilizatorii de internet din UE sunt foarte preocupați de securitatea informatică. 76% din respondenți sunt de acord cu faptul că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice a crescut în ultimul an, ceea ce reprezintă un procent mai ridicat în raport cu un sondaj similar efectuat în 2012. 12% din utilizatorii de internet au avut deja un cont în cadrul unei rețele de socializare sau un cont de email care le-a fost spart.

Cu toate că 70% din utilizatorii de internet din întreaga UE sunt încrezători în capacitatea lor de a folosi mediul virtual pentru a face cumpărături sau a efectua operațiuni bancare online, numai aproximativ 50% din aceștia procedează astfel în practică. Această discrepanță semnificativă evidențiază impactul negativ al criminalității informatice asupra pieței unice digitale, cele două preocupări majore cu privire la acest tip de activități online fiind utilizarea frauduloasă a datelor cu caracter personal (menționată de 37% din respondenți) și securitatea plăților online (35%).

„Acest sondaj evidențiază impactul destructiv al criminalității informatice asupra utilizării internetului – prea multe persoane aleg să nu valorifice pe deplin posibilitățile pe care ni le oferă mediul virtual, ceea ce este în detrimentul economiei noastre digitale și al activităților noastre online. Trebuie să consolidăm cooperarea europeană, pe baza eforturilor depuse de Centrul European de Combatere a Criminalității Informatice, pentru a combate cauzele profunde ale criminalității informatice organizate”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne.

În mod încurajator, numărul cetățenilor UE care consideră că sunt bine informați cu privire la riscurile criminalității informatice a crescut în comparație cu 2012 (44% față de 38%). Se pare însă că aceștia nu acordă întotdeauna atenția cuvenită consecințelor pe care le semnalează informațiile respective. De exemplu, mai puțin de jumătate din utilizatorii de internet și-au schimbat parolele utilizate online în cursul anului precedent (48%, ceea ce reprezintă o ușoară îmbunătățire față de situația din 2012, când 45% din respondenți efectuaseră o astfel de operațiune).

Sondajul Eurobarometru, la care au participat peste 27 000 de persoane din toate statele membre, arată, de asemenea, că:

  • 87% din respondenți evită să divulge online informații cu caracter personal (ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de 89% în 2012);
  • majoritatea respondenților consideră în continuare că nu sunt bine informați cu privire la riscurile criminalității informatice (52% în comparație cu 59% în 2012);
  • 7% au fost victime ale fraudării online a cardului de credit sau a operațiunilor bancare;
  • s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de utilizatori care se conectează la internet utilizând un smartphone (35% față de 24% anul trecut) sau o tabletă (14% față de 6%).

Istoricul dosarului

Activitatea depusă de Comisia Europeană este menită să consolideze măsurile generale ale UE în materie de combatere a criminalității informatice și să contribuie la îmbunătățirea securității cetățenilor în mediul virtual.

Centrul European de Combatere a Criminalității Informatice (EC3), care și-a început activitatea în luna ianuarie, lucrează la elaborarea unui răspuns colectiv al UE la amenințările pe care le generează criminalitatea informatică (IP/13/13). Cooperarea cu autoritățile de aplicare a legii din statele membre și din alte state, precum și acordarea de asistență acestor autorități constituie o prioritate centrală a EC3.

În luna februarie, Comisia, împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă, a adoptat, de asemenea, o strategie a UE privind securitatea informatică (IP/13/94 și MEMO/13/71). Printre prioritățile din acest domeniu se numără acordarea de asistență statelor membre pentru identificarea și remedierea deficiențelor în ceea ce privește capacitatea lor de combatere a criminalității informatice, precum și promovarea cooperării între EC3, statele membre și alți actori.

În plus, în luna august, UE a adoptat noi norme menite să întărească mijloacele de care dispune Europa pentru a se apăra împotriva atacurilor informatice. Aceste norme prevăd incriminarea botnet-urilor, adică a rețelelor de calculatoare infectate a căror putere de procesare este utilizată pentru lansarea de atacuri informatice, și a altor instrumente utilizate de infractorii din mediul virtual (MEMO/13/661). De asemenea, aceste norme au introdus noi circumstanțe agravante și sancțiuni penale mai aspre, pentru a preveni în mod eficace atacurile la scară largă împotriva sistemelor informatice. În plus, directiva îmbunătățește cooperarea transfrontalieră între sistemele judiciare și autoritățile polițienești din statele membre ale UE.

Sondajul Eurobarometru a fost efectuat în lunile mai-iunie ale acestui an.

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here