Cât și cum mâncăm de Sărbători ca să nu ajungem la spital

Home > Cât și cum mâncăm de Sărbători ca să nu ajungem la spital

Doctorul Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, dă câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile cauzate de excesele alimentare specifice Sărbătorilor.

“Urgenţele medicale sunt faţa nevăzută a sărbătorilor. Pentru persoanele cu diabet, obezitate, gastrite, dislipidemii, pancreatite, boli cardiovasculare, gută şi alte afecţiuni, sărbătorile pot fi atât o bucurie cât şi o cauză de boală. Grăsimile şi dulciurile în exces, alcoolul şi mesele copioase pot însemna un efort digestiv şi metabolic prea mare pentru unele persoane, de aceea câteva precauţii sunt necesare”, a spus Adrian Copcea.

Sfaturi pentru mesele de sărbători

“Pentru persoanele cu diabet tip 2: volumul mare de mese, inclusiv de carbohidrați, poate impune ajustări pe perioada scurtă a tratamentului (de exemplu creșterea dozei de insulină, dacă este cazul). O variantă de a preveni hiperglicemia “de sărbători” este evitarea consumului unor cantități mari de dulciuri (chiar și din cele destinate persoanelor cu diabet), pâine, garnituri din cartofi, orez, paste, şi chiar fructe, o soluție simplă pentru prevenirea problemelor fiind includerea supelor slabe și a legumelor proaspete la mesele “neoficiale” din zilele de sărbători, şi chiar la cele oficiale.”

Persoanele cu obezitate au ocazia, de sărbători, să profite de concediu nu pentru a se concentra excesiv pe diete temporare și pe planificarea lunii ianuarie, ci mai ales pe includerea unui program intens de mișcare, care poate fi, în special, mersul pe jos în aer liber. Componentele inutile din alimentatie (precum sucurile cu zahăr, patiseriile, dulciurile industriale, ronțăielile sărate) , pot fi evitate pentru a face loc meselor tradiționale, care, la rândul lor este bine să fie împărțite în mai multe reprize și diverse.

Persoanele cu dislipidemie, gastrite, boli ale vezicii biliare, pancreatită și gută trebuie, în mod special, să fie atente la grăsimi și alcool, mai ales când acestea sunt consumate în cantități mari la o singură masă. O soluție bună este alegerea unui singur fel principal gras la o masă, și acesta consumat în cantitate moderată și împreună cu legume, și evitarea sau consumul moderat de alcool în afara meselor festive.

Medicamente uzuale care au mai fost folosite pentru această afecțiune în trecut este bine să nu lipsească din farmacia casei în perioada sărbătorilor: antiacide, antispastice, colecistokinetice, enzime digestive etc”, explică medicul. Acesta mai arată că dacă pe perioada simptomelor apar simptome cu care persoana s-a mai întâlnit în trecut (de exemplu reflux acid), atunci se poate apela la medicaţia uzuală a bolii, în schimb orice simptome intense sau noi (vărsături, dureri abdominale, febră, durere de cap, dureri articulare, dureri în piept) pot ascunde, uneori, afecţiuni grave care necesită evaluare şi tratament de specialitate.

Sursa: adevarul.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here