Trebuie cunoscut faptul că orice român care a lucrat cel puțin 12 luni într-unul dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau în Liechtenstein, Islanda, Elveția sau Norvegia, poate beneficia de o pensie comunitară, care va fi cumulată la pensia calculată în România pentru perioada de timp lucrată în țară.

Cei care se încadrează să primească o astfel de pensie trebuie să se adreseze unei singure instituții (respectiv casa de pensii), de preferință în statul de rezidență sau în statul în care au avut ultimul loc de muncă. Această pensie se plătește pentru limită de vârstă, începând din momentul în care ați împlinit vârsta de pensionare în conformitate cu legislația în vigoare a statului în care v-ati desfășurat activitatea, scrie blastingnews.com. În principiu, beneficiați de aceleași drepturi și atunci când discutăm despre pensie anticipată, anticipată parțială, de invaliditate (dosarul va fi verificat în țara în care faceți solicitarea) sau de urmaș (există țări membre ale Uniunii Europene care nu acordă pensii de urmaș).

În cazul în care în procedura de pensionare vor fi implicate mai multe state, trebuie știut faptul că demersurile trebuie începute din timp, finalizarea acestei proceduri putând să dureze și șase luni. Deși poate părea un proces destul de lung și de anevoios, cu siguranță beneficiile obținute la finalizarea acestei operațiuni vor fi considerabil mai mari decât în varianta în care ați opta doar pentru pensia oferită de către statul român.

La final, drepturile bănești care vor fi stabilite că vi se cuvin vor fi virate către dumneavoastră din fiecare stat în care ați lucrat și ați fost asigurat o perioadă de cel puțin 12 luni, prin simpla indicare în formularele de înregistrare a țării în care locuiți și a datelor bancare cu privire la contul în care doriți să fie virate sumele lunare aferente.

Cu privire la documentele necesare pentru întocmirea dosarului de pensionare, acestea pot diferi de la țară la țară și în funcție de tipul de pensie pe care o solicitați, așa cum au fost enumerate anterior. Dar, de principiu, documentele care se solicită sunt următoarele: documente de identificare (ex. certificat de naștere, carte de identitate, certificat de căsătorie etc.), diplome de studii sau de calificare, cartea de muncă sau contractele doveditoare a raporturilor de muncă pe care le-ați avut cu angajatorul, acte doveditoare ale unor posibilele sporuri sau prime obținute în baza unui contract colectiv de muncă sau a legislației în vigoare a statului respectiv, livret militar (dacă este cazul), o declarație pe proprie răspundere și formulare tipizate care vă vor fi puse la dispoziție de către instituția de stat căreia vă adresați etc.

În concluzie, la prima vedere poate părea o procedură dificil de dus la bun sfârșit, dar cu siguranță merită să vă asigurați liniștea obținând o pensie de o valoare care să vă permită să vă bucurați de restul vieții dumneavoastră, în calitate de cetățean european cu drepturi depline.
loading…

Abonare
Distribuie:0060

4 COMMENTS

  1. Va rog,daca se poate sa ma tineti la curent cu tot ce apare nou.Va msc. Well-loved. Like or Dislike: 5  1

  2. am si eu o intrebare;lunile lucrate trebuie sa fieconsecutive sau se aduna?spre exemplu am lucrat in italia 5 luni la o firma 6 la alta in decurs de mai multi ani se aduna? Like or Dislike: 0  0

  3. in primul rind va multumesc pentru informatie. o intrebare. in tara la noi putem face demersurile pentru aceste drepturi ? eu am lucrat in Italia dar vreau sa imi fac dosarul in Romania. se poate ? sau trebuie sa ma intorc in Italia ? va multumesc. Like or Dislike: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here