Proiectul Ministerului de Finanţe de a impune un impozit pe bacşiş naşte noi controverse, în condiţiile în care operatorii din domeniul restaurantelor cer ca ospătarii să fie cei amendaţi de neînregistrarea bacşişului şi reclamă o serie de situaţii „aberante“, care ar duce la amendarea firmei fără să facă evaziune.

Dragoş Petrescu, proprietarul unităţilor City Grill şi preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, crede că iniţiativa Ministerului de Finanţe este bună, dar că mai are câteva probleme.

IMPOZIT PE BACŞIŞ. CHELNERII SĂ AIBĂ RESPONSABILITATEA ÎNREGISTRĂRII, NU RESTAURANTUL

„Cred că este o iniţiativă principial bună de impozitare cu 16%, atâta timp cât responsabilitatea înregistrării bacşişului să fie responsabilitatea angajatului. Acum lucrăm cu Ministerul Finanţelor astfel încât această pisică să nu cadă pe operatori. Cum vă imaginaţi, dacă daţi 10 lei bacşiş, ospătarul nu-l trece pe bon şi apoi se amendează firma?“, a afirmat Petrescu, pentru „Adevărul“.Omul de afaceri cere şi introducerea posibilităţii ca chelnerii să îşi declare singuri veniturile suplimentare la Fisc şi să îşi plătească separat impozitul pe venit la stat. Proiectul ministerului Finanţelor prevede doar reţinerea la sursă şi amenzi pentru sumele nejustificate.

IMPOZIT PE BACŞIŞ. PERCHEZIŢIILE OSPĂTARILOR, O PROBLEMĂ

Petrescu mai spune că statul nu ar trebui să cadă în „capcana percheziţiilor“, altfel se va ajunge la acelaşi gen de probleme ca şi în cazul inspecţiilor Direcţiei Antifraudă pentru acordarea bonului fiscal.„Eu nu cred că este legal ca orice organ de control să facă percheziţii. Pe de altă parte, Fiscul trebuie să controleze casele de marcat, iar aici să fie numai ceea ce este aferent vânzărilor. Nu ar trebui să se ajungă la percheziţii. Imaginaţi-vă trei poliţişti care controlează într-o sală 30 de ospătăriţe, s-ar ajunge la lucruri mai sensibile“, a spus Dragoş Petrescu. El se referă la prevederea din proiect potrivit căreia angajaţii sunt obligaţi să prezinte organelor de control sumele de bani aflate asupra lor.

IMPOZIT PE BACŞIŞ. SITUAŢII ABERANTE

Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante „La Mama“, crede că „fiscalizarea bacşişului este o discuţie prea mare pentru o problemă aşa mică“. Mai multe detalii AICI. Vizualizari: 108 AbonareDistribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here