Daniela Reim este din 2013 consilier la centrul de consiliere pentru muncitorii mobili din Oldenburg. Originară din Iaşi, profesoara de profesie, este în Germania din 1999. După mai multe specializări, ne spune că a ales benevol acest loc de muncă.

Întrebată despre munca celor neplătiți din Oldenburg și despre români plăți cu 1,8 euro pe oră în situația în care plata minimă este de 8,50 euro, aceasta a spus:

“Salariul minim pe economie în domeniul construcţiilor în Germania, conform tarifului concordat cu sindicatul din construcţii din Germania (IG BAU) este de 11,10 € pe oră brut. Acest lucru însă nu este valabil dacă se lucrează ca persoana fizică autorizată, deci cuGewerbe.”

Despre românii plătiţi  cu sume derizorii pentru munca lor, aceasta a mai adăugat:

“Celor 10 români din Oldenburg le-a fost promis de un şef român un salariu de 1300 € şi cazare gratuită. Ilegalitatea aici constă în faptul că deşi cu Gewerbe au avut un salariu fix, ei nici măcar nu s-au prezentat personal să-şi facă documentele de Gewerbe la primărie, ci şeful lor român a facut Gewerbe numai cu o copie după buletinele lor.”

“Dacă lucrezi în Germania cu Gewerbe, înseamnă, printre altele să-ţi organizezi tu personal toate asigurările, tu îţi cauţi clienţii, tu îţi scrii facturile, foloseşti materialele tale şi ai nevoie de un contabil (Steuerberater) care să raporteze la fisc situaţia ta contabilă. Dacă statul german constată că statutul de Gewerbe a fost numai mascat (Scheinselbständigkeit) se riscă să se plăteasca amenzi foarte dure. Iar românii care au lucrat cu Gewerbe, dar au crezut că a fost un contract de muncă normal, riscă să plătească impozitele la statul german, în funcţie de ce a fost declarat la fisc, uneori se ajunge la sume foarte mari, şi după ani de zile este valabil acest lucru.”

Cum se pot proteja românii şi lucrătorii străini, în general, de astfel de situaţii?

“Singura protecţie este să refuzi din start această formă de lucru cu Gewerbe, te va scuti de multe neplăceri. Mai bine mai aştepţi până primeşti o ofertă serioasă de lucru. Dacă vrei într-adevăr să lucrezi cu Gewerbe, trebuie să te informezi de la început ce drepturi şi ce obligaţii ai în Germania. “

Ce poate face un muncitor român aflat într-o situaţie de exploatare în Germania? Pe cine ar putea să contacteze, eventual în limba română?

«Românii din Germania pot găsi ajutor la centrele de consiliere de la proiectul “Faire Mobilität” (www.faire-mobilitaet.de/ro). Românii din landul Saxonia Inferioară, la centrul pentru muncitori mobili din Oldenburg (www.mobile-beschaeftigte-niedersachsen.de). Bineînţeles ajutor se poate găsi şi la societăţile caritabile Caritas şi Diakonie care au birouri de consultanţă pentru migranţi. Important este ca romanii să nu mai “înghită” aici tot felul de abuzuri şi să ceară ajutor, indiferent unde: la sindicate, la poliţie, la Zoll, la tribunal, etc. Se profită foarte mult de faptul că românii nu ştiu limba germană.»

Abonare
Distribuie:176000

4 COMMENTS

  1. Fata eu cred sincer ca esti sora lui Pinochio….cu tine s-ar rezolva problema incalzirii globale…de unde ai scos tu salariu de 1.10 euro pe luna… Like or Dislike: 0  0

  2. Îmi cer scuze dar am citit articolul și nu zice 1,10 euro salariul pe luna ,zice 1,10 euro pe ora brut Înainte de a critica o persoana care a făcut un articol pentru care a muncit mai bine citești cu atenție. Respect pentru autoarea acestui articol felicitări. Like or Dislike: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here