Decizie istorică. Comisia UE propune ridicarea vizelor pentru Republica Moldova

Home > Decizie istorică. Comisia UE propune ridicarea vizelor pentru Republica Moldova

Comisia Europeana va propune la summitul de la Vilnius ridicarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, a anuntat vineri presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta comuna de presa sustinuta la Bruxelles alaturi de premierii roman si moldovean, Victor Ponta si Iurie Leanca, scrie Hotnews.ro.

“Dupa mari eforturi facute de autoritatile moldovenesti, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor constata ca Republica Moldova respecta toate cerintele stabilite. La urmatorul Parteneriat Estic, Comisia va propune ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii moldoveni”, a afirmat Barroso, care a subliniat: “Comisia continua sa isi sprijine prietenii”.

A treia reuniune a Parteneriatului Estic va avea loc la Vilnius, in perioada 28-29 noiembrie.

Barroso a mai declarat vineri, la Bruxelles, că a identificat împreună cu premierul român Victor Ponta și premierul R.Moldova Iurie Leancă două priorități pe termen scurt: proiectul gazoductului Iași-Ungheni și proiectul de electricitate Vulcănești-Isaccea, potrivit Agerpres.

Gazoductul Iași-Ungheni “este deja pe drum” și reprezintă “prima conectare directă a Republicii Moldova la piața europeană a gazelor și un prim pas într-un proiect mai amplu de a lega eventual Chișinăul de piața europeană a gazului”, a afirmat Barroso într-o conferință de presă comună cu Ponta și Leancă.

El a adăugat totuși că acest proiect trebuie să meargă “mână în mână’ cu introducerea reformelor pe piață necesare și a măsurilor de reglementare în Republica Moldova.

În legătură cu proiectul de electricitate Vulcănești-Isaccea, președintele Comisiei a spus că acesta va permite Republicii Moldova să crească importurile de electricitate din România pentru a contribui la susținerea consumului din această țară.

“Comisia s-a angajat să sprijine politic și financiar aceste proiecte”, a adăugat Barroso.

El a salutat întâlnirea cu premierii Victor Ponta și Iurie Leancă, pe care o consideră “o premieră importantă”. “Este prima data când avem o întâlnire între CE, guvernul unui stat stat membru și guvernul unui partener și prieten atât de apropiat”, a afirmat Barroso, care le-a mulțumit celor doi premieri pentru această întâlnire.

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here