Analiză scrisă și semnată de Prof. Marian Preda, PhD, MA, MBA – Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București

Așa cum înainte de 1989 se spunea că ”mămăliga nu explodează” până de curând se spunea că like-urile nu sunt voturi, că nu se câștigă puterea din fața calculatorului ci la televizor. Dar like-urile s-au transformat în voturi la alegerile prezidențialele de acum un an care au fost câștigate pornind din on-line, împotriva televiziunilor cumpărate și plătite cu sume uriașe. Cea mai tare consecință nu ține, însă, de rezultatul alegerilor ci de faptul că a apărut acest spațiu de comunicare publică, spațiul on-line, un spațiu liber, care nu va putea fi cumpărat și vasalizat politic  niciodată.

Spre disperarea sistemului, în ultima săptămână, generația facebook, generația liberă, socializată în mediul on-line a ieșit în stradă; o generație numeroasă, cu oameni frumoși, cu valori, cu idei minunate. Coborâtă parcă dintr-o lume virtuală pentru a salva România reală, generația facebook a cucerit strada, a devenit vizibilă în media națională și internațională, a fost invitată la Cotroceni prin ”reprezentanți” – dovadă a acceptării ei ca actor social și politic iar Președintele Iohannis chiar a trecut aseară prin Piață.

Dar ce a obținut Revoluția Generației Facebook în numele românilor indignați de corupția și incompetența din politică?

Deocamdată, nimic concret; câteva vorbe frumoase, o vizită în Piată improvizată a Președintelui și o amânare de o săptămână în vederea altor consultări. Apoi va mai trece o săptămână pentru definitivarea vreunui document colectiv, alta pentru semnarea lui, iar iarna vine și elanul revoluționar se contractă și el la frig. Între timp provocatorii s-ar putea să producă niște (mici) incidente violente și să îndepărteze o parte din protestatari, pe cei care nu vor dori să se asocieze cu violența. Pe urmă vor veni sărbătorile, când lumea devine mai tolerantă, în Ianuarie și Februarie vor veni sesiunile de examene ale studenților, iar la primăvară supraviețuitorii actualei clase politice vor ieși din bârlogurile lor, din sediile de partid și se vor cățăra din nou în fruntea listelor pentru alegerile locale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI  AICI

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here