Măsura ar putea intra în vigoare încă din prima parte a anului viitor. Anul 2014 ar putea aduce taxa pe Facebook și pe YouTube, pe principiul taxelor care se plătesc în prezent la stat pentru deținerea unui televizor sau unui aparat de radio.

Măsura ar putea prinde contur în Franța, unde Consiliul Superior al Audiovizualului s-a gândit să taxeze aceste site-uri, dar și altele care produc conținut. Raportul vorbește despre modificarea unei taxe “culturale” pe care în prezent o plătesc teatrele, instituțiile de presă și providerii de Internet. Banii colectați, în jur de 1,3 miliarde de euro pe an, sunt destinați ajutării industriei de film din Franța și producțiilor TV autohtone.

Dacă oamenii nu se mai duc la cinema și văd videoclipuri pe YouTube, de ce să nu taxăm și videoclipurile – spune raportul. Chiar dacă Facebook nu este considerat un creator de conținut, și el ar putea fi afectat de această taxă, se arată în același raport.

Măsura este parte dintr-un proiect mai amplu de a taxa tehnologia. În vară, președintele francez Francois Hollande a sugerat o taxă de 1% pe tablete și smartphone-uri. Banii ar fi urmat să ia tot calea industriei filmului.

Francezii au o mare problemă și cu Google, care câștigă 2 miliarde de dolari pe an în țară și nu plătește nicio taxă domestică, situație calificată drept “inacceptabilă” de președintele francez, scrie theverge.

Deocamdată nu s-a anunțat valoarea taxei pe Facebook și pe YouTube.

Distribuie:11030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here