Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat duminică preocupat de viitorul spaţiului Schengen privind libera circulaţie în Europa într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, informează Reuters.

‘Tocmai am vorbit cu cancelarul Merkel. Suntem de acord: pentru a menţine graniţele deschise între UE-SM (statele membre), avem nevoie de mai multă Europă şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor’, a scris pe contul său de Twitter şeful executivului european, referindu-se la eforturile sale şi ale cancelarului Merkel de a promova o largă distribuire la nivelul UE a solicitanţilor de azil.

Într-o serie de mesaje pe Twitter transmise în cursul zilei de duminică, Juncker şi-a reluat apelurile la adresa liderilor central şi est-europeni care se opun propunerilor sale, de redistribuire a migranţilor în conformitate cu cote obligatorii pentru fiecare ţară. Junker a scris: ‘Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, preşedintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de mâine’. Mesaje identice i-au vizat pe premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei şi Slovaciei, care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaţilor, preferând varianta cotelor voluntare, noteaza stiripesurse.ro.

De altfel, agenţia MTI a transmis că Jean-Claude Juncker a abordat subiectul şi la telefon cu liderii central şi est-europeni vizaţi de mesajele sale pe Twitter. Astfel, Jean-Claude Juncker a discutat telefonic cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierii Ungariei, Viktor Orban, Slovaciei – Robert Fico, Letoniei – Laimdota Straujuma, Cehiei – Bohuslav Sobotka, dar şi cu premierul Poloniei, Ewa Kopacz. Anunţul a fost făcut de şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr.

‘Scopul (discuţiei telefonice): solidaritate pentru 160.000 de refugiaţi’, a scris Selmayr pe contul său de Twitter. ‘Libera circulaţie (Schengen) va fi în pericol dacă statele membre ale UE nu conlucrează rapid şi solidar în gestionarea crizei refugiaţilor’, a mai scris Selmayr.

 

 

Articol redactat de Michaela Maria

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here