E greu să determini un taximetrist să vorbească despre metodele murdare prin care sunt înșelați clienții. Le e teamă să nu fie prinși de autorități, să nu-și supere colegii, să nu fie dați afară. De aceea taximetristul care a avut curajul să vorbească cu noi, ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul și a insistat că aceste metode sunt folosite de majoritatea taximetriștilor, dar nu și de el. Noi îl credem pe cuvânt.

Iată metodele prin care te înșală clienții

1. Metoda cu maimuța – e un sistem care se aplica pe firul dintre casetă si aparat și are un butonaș ascuns – poate să fie la schimbător, frâna de mână, volan – de fiecare dată când apasă pe el, adaugă costul unei curse – adică 1,39 lei. Acum au apărut unele noi cu telecomandă, se țin în buzunar și se apasă de acolo – costă vreo 300 de lei.

2. Metoda aparatului e așa: la începutul cursei dai drumul la aparat și începe să înregistreze, iar la final, când dai stop, nu dă bon. Când urcă următorul client, mergi cu lumina stinsă la aparat și continui cursa de unde a început. Metoda asta e pentru provinciali și pentru țărani, pentru că bucureștenii știu cât face cursa. Te mai uiți și la clienți și vezi ce metodă alegi.

3. Altă metodă pentru provinciali și pentru străini: la finalul cursei îl pui să adune suma cursei, cu suma din staționare. Adică se adună sumele pur și simplu și crește prețul cursei.

4. Se da șoferul lovit – îți spune nu merge aparatul, am probleme, dar hai sa ne înțelegem la preț – la mica negociere crește prețul, ca la piață.

3. Sâmbăta noaptea e cel mai bine – atunci sunt mulți oameni beți care adorm pe bancheta din spate cu banii în mână. Le sunt luați banii din mână sau sunt pur și simplu buzunăriți. Dacă uiți ceva în mașină, unii îți înapoiază obiectul pierdut, alții, nu. La fiecare 4-5 ore se uită ceva în mașină.

Ce poți să faci ca să eviți să fii înșelat:

1. Când te urci în taxi, uite-te la kilometrajul din bord și fă următorul calcul când ajungi la destinație- câți kilometri s-au parcurs X prețul pe kilometru. Așa controlezi tu cursa. Adaugi 1.39, prețul de pornire

2. Fii atent la taxiurile care merg cu două tarife, cum este Tess Taxi. Ziua au tarif de 1,39, iar noaptea, de 1.99.

3. Există o aplicatie pe Android – când pornești cursa apeși pe start, iar la final îți spune cât costă. Din ce în ce mai mulți clienți o folosesc.

Cum înșală taximetriștii statul:

Simplu: se pornește aparatul se ține apăsat butonul de stop, după ce se scoate hârtia și se pune la loc când cere hârtie. Nu mai înregistrează nimic. Cei care stau în stațiile de taxi cu stopurile aprinse fac șmecheria cu hârtia.

Altă metodă este să bagi o sârmuliță în spate – aparatul intră pe test și se merge pe test toată ziua.

Ce nu știați despre taximetriști?

Ocupația din care scot cei mai mulți bani este transportarea dealerilor de droguri. Taxiul e cea mai bună acoperire. Mașinile personale sunt ușor de urmărit, dar taxiurile nu, că nu e niciodată același. Sau taximetristul ia comanda de la dealer și duce pachetul unde trebuie. Cine percheziționează taxiurile?

Știați că Elena Udrea și Sorin Oprescu au mașini de taxi?

Sunt interese mari să circule taxiuri cu număr de Ilfov în București: Elena Udrea și Sorin Oprescu au fiecare câte o sută de mașini la Taxi Pelican (n.r. taximetristul intervievat lucrează la aceeași firmă).

Cum sancționează firma un taximetrist care-și înșală clienții?

Sancțiunile merg de la întreruperea stației, amendă și, cea mai mare pedeapsă – decolantarea mașinii. Asta se întâmplă la Pelicanul, Speed Taxi, Meridian, Taxi 200, Cobălcescu. La Leone și Tess nu le face nimic.

Sfat de final:

Dacă ți se pare că prețul cursei e prea mare, cel mai bine este să chemi un echipaj de poliție.

 

A consemnat Mădălina Mihăilescu

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here