Restaurantele, dar şi locuitorii din oraşul spaniol Galdakao îşi duc resturile de hrană într-un frigider imens, aflat pe un trotuar din centrul localităţii. În jurul său a fost construit un gard de lemn, care să indice faptul că nu e vorba de un aparat electrocasnic abandonat, ci de un proiect-pilot menit să lupte cu risipa de mâncare.

Proiectul “frigiderul solidarităţii” a fost lansat acum şapte săptămâni în Galdakao (un oraş cu 29.000 de locuitori) şi este o premieră pentru Spania: localnici, dar şi restaurante sau localuri pot depozita acolo resturi de mâncare sau hrană nefolosită, pe care ar fi urmat să o arunce la gunoi. Orice produs lăsat în frigider poate fi luat de oricine crede că are nevoie de el. “Cred că am reuşit, până acum, să economisim 300 de kilograme de hrană care altfel ar fi ajuns la gunoi”, spune Álvaro Saiz, organizatorul proiectului.

Ideea i-a venit după ce a văzut că nu se caută soluţii pentru eterna problemă a hranei aruncate iresponsabil de către supermarketuri. S-a documentat şi a descoperit că în Berlin, Germania, există o reţea de frigidere din care oricine se poate servi, aşa că a decis că experimentul trebuie încercat şi în Spania. Două luni a durat faza birocratică a proiectului (hârţogăria, asigurările) şi, în acest răstimp, unele voci au fost critice la adresa ideii. “Dar am realizat că oamenii care nu sprijineau ideea de fapt nu înţelegeau ce voiam să facem”, spune Saiz.

“Scopul proiectului nu este să hrănească numai nevoiaşii. Nu este un act caritabil. Este vorba de a folosi hrană care, altfel, ar ajunge la gunoi. Nu contează cine ia ceva din frigider. Poate fi şi Julio Iglesias. Este vorba exclusiv de recuperarea unei valori şi de lupta cu risipa de mâncare”, explică acesta. Proiectul are şi un set de reguli stricte: nu se depozitează, în frigider, peşte crud, carne crudă sau ouă, dar nici produse care au depăşit perioada de valabilitate; orice produs făcut în casă trebuie să aibă o etichetă care să indice când a fost făcut. O echipă de voluntari trebuie să verifice periodic frigiderul, pentru a-l goli de produse care expiră – asta, teoretic, deoarece până acum tot ce s-a pus în frigider s-a luat zilnic, scrie totb.ro.

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here