Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziţie, în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale. Primele 100 de milioane de euro din contract au şi fost plătite.

“După finalizarea negocierilor de ordin tehnic şi financiar, contractul de achiziţie a fost semnat după obţinerea autorizaţiei de transfer din partea americană. Acest tip de autorizare, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract. În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni). Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA. România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO”, se arată în comunicatul MApN.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat joi că a fost încheiat contractul cu portughezii pentru achiziția avioanelor F-16 și s-a plătit deja prima tranșă de 100 milioane de euro din suma totală de 600 de milioane de euro cât este prevăzut în contract, scrie Agerpres.

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here