Expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie sau dificultati de vorbire, atentioneaza Directia de Sanatate Publica (DSP) a Municipiului Bucuresti.
Avertizarea DSP, postata pe site-ul propriu, vine in contextul in care un nou val de ger a fost anuntat de ANM pentru intervalul 6-9 ianuarie, dupa cel care a traversat Romania in perioada 30 decembrie – 2 ianuarie.

Medicii recomanda populatiei, in perioadele cu temperaturi scazute, sa consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice, dar si deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

De asemenea, o atentie speciala trebuie acordata copiilor, iar parintii sunt rugati sa evite transportul acestora pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

DSP mai recomanda incalzirea corespunzatoare a locuintelor si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon, precum si asigurarea unei bune aerisiri a locuintelor, cel putin o data pe zi.

“Atentie la supraincalzirea atmosferei din locuinta, pentru ca socul termic este mai mare atunci cand iesiti afara”, atentioneaza medicii.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni o informare meteo de ger si intensificari ale vantului, valabila incepand de marti dupa-amiaza pana vineri dimineata.

Potrivit sursei citate, in intervalul 6 ianuarie, ora 14.00 – 9 ianuarie, ora 10.00, vremea va fi deosebit de rece, geroasa mai ales in cursul noptilor si al diminetilor in toata tara. Temperaturile minime vor cobori frecvent sub-15 grade Celsius iar izolat chiar sub -25 grade Celsius.

De asemenea, maximele diurne vor fi preponderent negative si se vor incadra, in general, intre-10 si zero grade Celsius.

Abonare
Distribuie:0000Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here