Interviu cu proprietarul unui cont foarte popular de Twitter: @aiurea

Home > Interviu cu proprietarul unui cont foarte popular de Twitter: @aiurea

1. De ce Twitter și nu Facebook?

Twitter, Facebook, Google+, Instagram și alte rețele sociale, dar în primul rând Twitter pentru că pe el l-am descoperit mai întâi. Sau pentru că e mai rapid, mai fără complicații, mai fără bisericuțe, vedetuțe și alte chestii care-s pe Facebook. De fapt, mă înșel, e cam la fel, doar că am eu o simpatie pentru Twitter.

2. De ce credeți că Twitter nu are succes încă în România? În Statele Unite, statisticile arată că lumea părăsește Facebook pentru Twitter.

Nu am idee. Poate pentru că la început cam vorbești singur o perioadă destul de lungă și oamenii nu mai par atât de dispuși să dea follow ca „pe vremuri”. Aș zice că eu am adunat urmăritorii mai ușor (și fără a avea intenția asta) decât îi adună azi unele „nume grele”, gen Lucian Mîndruță, de exemplu. Bine, e mai greu să aduni urmăritori când contul de Twitter e doar o extensie a celui de Facebook și interacțiunea cu twitteriștii tinde spre 0.

3. Aveți succes pe Twitter și scrieți tweet-uri foarte interesante. De unde vă inspirați? Twitter? Presă? Alte surse?

Nu știu cât succes am și nu m-a interesat niciodată asta. Ce-i drept, n-am vrut nici să vorbesc singur, dar nu am scris niciodată tweeturi pentru a câștiga urmăritori. Cred. N-aș zice că mă inspir de undeva, doar că, exact ca și în viața reală, îmi place să parodiez/satirizez unele informații/fapte/evenimente etc. Nu cred că-mi reușește tot timpul, dar n-are prea mare importanță. Spun ce îmi vine-n taste, dacă nu te interesează/amuză, treci mai departe.

4. V-ați construit o anumită imagine pe Twitter sau vă comportați ca în viața reală?

N-am urmărit să-mi construiesc nicio imagine, dar nici n-aș spune că mă comport exact ca în viața reală tot timpul. De exemplu, IRL nu prea stau la discuții cu oamenii pe care nu dau 2 bani, pe Twitter o mai fac. De-aia mai găsiți unele discuții cu bloggeri celebri și de-aia au și ei falsa impresie că m-ar interesa în vreun fel persoanele din spatele bloggerilor. Foarte puține persoane de pe Twitter mă interesează în viața reală și niciun „zeu doizero” nu se află printre ele.

5. Cum v-ați adaptat la stilul concis de scriere pe Twitter (140 de caractere)? 

Rapid, pentru că sunt leneș. Încerc să mă exprim în cât mai puține cuvinte, în special pentru că mă plictisesc oamenii care formulează alambicat chestii care pot fi spuse și direct, mult mai pe scurt. Partea proastă e că au ajuns să mă plictisească frazele/discuțiile lungi și IRL. Se duce naibii arta conversației…

6. Ați spus că scrieți ca să vă distrați. Ce înseamnă asta?

N-am zis că scriu ca să mă distrez, ideea era că sunt pe Twitter mai mult pentru amuzament. Al meu și al celor care mă citesc. Nu pentru campanii, nu pentru a învăța cine știe ce, nu pentru a-mi câștiga existența. Cu astea se ocupă alții, eu consider Twitter mai mult un loc de joacă.

7. Care este răspunsul dumneavoastră la eterna întrebare: cum obții urmăritori pe Twitter?

Nu am un răspuns, încă mă întreb cum am obținut peste 6000...

8. Care sunt persoanele care merită să fie urmărite pe Twitter? Pe cine ați recomanda?

 Toate. Oricine merită urmărit, după care-i dai unfollow. Citat dintr-un filosof contemporan. Adică din mine.

9. Cum ați integrat Twitter-ul în activitatea de zi cu zi, astfel încât să nu vă ocupe prea mult timp?

 Îmi ocupă cam mult timp, mai ales când nu am altceva mai bun de făcut. Încă lucrez pentru a-mi duce dependența de Twitter în niște limite acceptabile.

10. Care sunt subiectele favorite pentru tweet-uri? Există așa ceva?

Nu neapărat. În general, pe lângă miștouri și alte glumițe mai mult sau mai puțin reușite, scriu despre lucrurile care mă interesează. Gadgeturi, doamne și domnișoare, pisici, seriale și ce mai apare pe aici http://tweetstats.com/graphs/aiurea la tweet cloud

11. Care sunt componentele unui tweet bun? Ironia? Umorul? Sinceritatea?

În primul rând, ar trebui să stabilim ce înseamnă un tweet bun. Pentru mine, asta înseamnă să conțină o informație interesantă/împachetată drăguț sau să mă amuze. Deci, da. (auto)ironia și umorul sunt necesare.

12. Ce părere aveți despre cei care intră în Social Media cu unicul gând de a câștiga bani (și își ghidează acțiunile ca atare?)

Nu știu câte astfel de persoane există. Mai devreme sau mai târziu, contul tău va conține și gânduri/informații personale. Asta dacă nu e unul de firmă. Și dacă vorbim strict de Twitter. Nu cred că urmăresc oameni care sunt pe Twitter doar ca să facă bani. Există?!

13. Twitter-ul este o alternativă la mediile de informare clasice (televiziune, radio, presă)?

Nu neapărat, dar e clar că informația se propagă mai rapid aici. E deja o sursă pentru mediile de informare clasice, asta e clar.

14. Relatați un moment când Twitter-ul v-a ajutat în viață (v-a fost util într-o situație anume)

Nu relatez, dar există cel puțin un moment (de fapt, o perioadă) când Twitter a acționat ca un Distonocalm. Sau ca un Xanax. Poate de-aia am și devenit dependent.

15. De ce vă păstrați anonimatul? (dacă nu doriți, nu răspundeți la întrebare. V-am adresat-o pentru că cititorii s-a putea întreba de ce semnați cu pseudonim)

Pentru că e un loc de joacă și vreau să rămână așa. Altfel aș începe să am rețineri în a scrie unele lucruri și nu știu dacă ar mai avea rost să fiu prezent pe Twitter.

Vă invităm să-l urmăriți pe @aiurea pe Twitter: https://twitter.com/aiurea

Reporter: Adriana Bîjoi

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here