Interviu despre blogging și Twitter cu Gabriel Mistodie

Home > Interviu despre blogging și Twitter cu Gabriel Mistodie

Onlinereport.ro: Ce părere aveţi despre blogosfera din România?

Gabriel Mistodie: La început, blogosfera a fost o chestie super mișto, dar bineînţeles că în acea vreme, eu fiind jurnalist am râs şi de acest lucru. Dar au fost nişte oameni care scriau exclusiv pentru plăcerea de a scrie şi pentru cititori. Erau câţiva cum ar fi Abjectu.ro, ozanesseme.ro, mai era iedul bicisnic care era ca un fel de timesnewroman astăzi. Erau câţiva care formau o comunitate închegată şi comentau între ei. Unii dintre ei făceau lucruri foarte interesante. Chiar Abjectu.ro a avut o piesă de teatru făcută dintr-un post de  pe blog, care chiar a fost jucată ceva timp la Teatrul Bulandra. La un anumit moment am regăsit blogosfera cu tot felul de personaje cum ar fi Vali Petcu, Radu, de la piticigratis si tot felul de personaje de felul acesta. De exemplu, Radu scria într-un anume limbaj preluat de la Abjectu şi de la alţii, iar Vali Petcu juca un anumit rol pe care acum îl au haterii, gen se lua de toata lumea ca să îşi facă un nume. Pe urmă au intrat pe felie, bloggerii de campanie care au stricat tot, inclusiv presa, inclusiv tot. Ideea de campanie a venit oarecum din presă, mulți jurnalisti si mulți patroni din presă au luat decizia să scrie despre anumite companii, pentru ca la un anumit moment erau remarcaţi că au scris despre ei şi le cereau buget de publicitate. Culmea este că între timp ceva s-a întâmplat, iar companiile nu au mai scos banii, sau când au scos, au scos prea puţini şi așa s-a stricat piaţa. În momentul de faţă, blogosfera este o chestie care strică piaţa: nici nu scrie bine, nici nu face treabă bună, nici nu are contact cu clienţii. Adica ok, sunt de la Farmec şi îmi voi cumpăra o alifie pentru că mi-a recomandat-o Chinezu. Nu se va întâmpla niciodată acest lucru. Sau sunt Raluxa şi recomand tot felul de chestii care sunt  fashion după ce am testat Detoxicolon, lucru care iar nu se pupa. Pe de altă parte sunt niste bloguri de fashion care îşi fac treaba bine.

Onlinereport.ro:  Ce înseamnă un blogger-pişcotar?

Gabriel Mistodie: Însăşi termenul de pişcotar vine de la nişte jurnalişti pe care îi cunosc de prin anul 2000. Mergeam la conferinţe la Ministerul Agriculturii, deoarece lucram pe economic şi culmea că acolo, la Ministerul Agriculturii, erau cei mai mulţi pişcotari. Culmea că ei nu scriau nicăieri, deoarece nu erau angajaţi în presă sau unii dintre aceştia au fost angajaţi în presă mai demult şi au fost daţi afară, dar au rămas în  baza de date şi  au continuat să fie chemati. Aceştia au supraveţuit şi îi intâlneşti şi acum la conferinţe de presă, de la auto până la gadget-uri,  lansare de elicoptere şi altele. Ei sunt prezenţi oriunde există bufet. Aceştia sunt aşa-zişii “ziarişti-fripturişti”. Porecla de blogger-pişcotar de unde vine? Eu sunt un blogger, nu mă pricep la absolut nimic, dar mi-am făcut un blog pentru a fi băgat în seamă de diverse companii, să primesc nişte bani, să primesc nişte invitaţii sau  ceva de acest gen. Un blogger-pişcotar este acel blogger care se bagă în anumite domenii pe care oricum nu le stăpâneşte , nu are nici expertiză în domeniul respectiv şi începe să scrie despre acel domeniu, acea idee. Pişcotul în sine poate fi orice: de la bugetul de publicitate alocat unei campanii din blogosferă, give away-ul de plecare de la fiecare eveniment, chiar şi o maşină în teste poate fi pişcot, un telefon în test, orice de genul ăsta se califica la pişcot.

Onlinereport.ro: Cine sunt cei mai importanţi bloggeri-pişcotari la ora actuală?

Gabriel Mistodie: Dacă vrei să îţi fac un top al pişcotarilor, Chinezu, cu pișcot all initiative este pe locul întâi, după aceea vine acea liga a doua cu Raluxa, Auras, Mihai, NwRadu și toţi băieţii care astăzi fac un test la shaorma şi după aceea fac un test la o maşină şi îţi  recomandă şi un laptop cu gura plină de shaorma, cam aceştia ar fi. După aceea vine o întreagă masă de bloggeri pe care îi găseşti pe diverse site-uri de A-listeri. Eu am luat urma unor bloggeri care comentau articole scrise de Zoso despre mine. Pe mulţi dintre ei i-am urmărit la modul să văd ce cont de Twitter au, ce fac, unde sunt, de unde sunt şi am avut surpriza să descopăr persoane care sunt neica nimeni. Ei sunt aceia care speră că dacă pupă și ei în fund, o să își facă loc în C-litosfera şi mult mai departe. Părerea mea este că la un anumit moment-dat, blogosfera va fi altfel, mare parte dintre jurnalişti se vor deştepta şi se vor reprofila, vor veni studenţi de la jurnalism şi de la comunicare, aceştia dorind să facă treabă cu adevărat în blogosferă şi când spun treaba asta mă refer la nişte bloguri şi site-uri specializate de nişă, care cred că sunt cea mai bună soluţie. La un anumit moment se va face diferenţa între valoare şi pişcotar. După cum vedeti, anul acesta au fost foarte multe scandaluri. De ce? Pentru că pişcotul este din ce în ce mai puţin şi foarte multe agenţii şi foarte multi PR-iști şi-au dat seama că unii bloggeri chiar nu au nicio relevanţă. Să luăm ca exemplu un producător premium de maşini. Clientul care cauta o anumită maşină nu este pe niciun blog, dar în schimb este pe site-urile auto. Zoso spune că el creează content de calitate, dar niciun post de-al lui nu are mai mult de 2000 de caractere. Pozele pe care le foloseşte sunt luate toate de pe internet. Este sărbătoare daca el iese din casă să facă două poze. La Chinezu este la fel, majoritatea articolelor scrise de acesta sunt de un limbaj de tâmpiţel, la modul corason, iar majoritatea lucrurilor pe care le spune şi le găsim pe blogul respectiv, sunt dictate de anumite companii. El are două direcţii: brand-ul personal, adică să scrie despre el şi despre campanii. Acum nu ştiu câţi cititori sunt interesaţi de aşa ceva. Este discutabil oricum.

Onlinereport.ro: Există clanuri în blogosferă? Cum acționează și din cine sunt formate?

Gabriel Mistodie: Părerea  mea este că majoritatea oamenilor din blogosferă nu au experienţă de viaţă foarte, foarte vastă. Ei dacă îşi reglează problemele se taie de la pişcot, de la campanii, se mai înjură unul pe celălat pe blog şi am observat că ei sunt o mare familie de ipocriţi care se întâlnesc la diverse evenimente şi se pupă toţi, indiferent de incidentele pe care le-au avut înainte. Sunt nişte clanuri formate din bloggeri. Eu cunosc hateri mai periculoşi decât bloggerii.

Onlinereport.ro: Cum ai caracteriza twittosfera în comparaţie cu blogosfera?

Gabriel Mistodie: Twiter-ul mi se pare mai curăţat. Chiar aseară am postat ceva în care arătam o anumită latură, acum nici Twitter-ul nu este folosit la adevărata valoare, dar pe de altă parte am văzut niste bloggeri care au avut nişte reacţii de astea de scârbă referitoare la Twitter, deoarece acolo este mult mai greu să te ascunzi. Dacă la tine pe blog îţi moderezi comentariile, îţi pui prietenii să comenteze sau ceva, pe Twitter este mai greu deoarece fiecare poate spune ce vrea şi nu există responsabilitate. Dacă Facebook-ul a fost perceput de Chinezu şi de ceilalţi specialişti Social Media, autointitulați “specialişti”, ca o modalitate de a face pişcot şi de a învăţa companiile să facă rost de like-uri, la Twitter nu a mai fost loc să  facă chestia asta, pentru că deja în momentul în care ei începuseră să cucerească Twitter-ul, anumiţi  oameni erau deja acolo să contracareze chestia aceasta şi de aceea mi se pare Twitter-ul destul de curat. Dar, în România, în continuare Twitter-ul nu mi se pare un loc bun de a face business pentru că mai mult este o prieteneală, un Mirc, ceva de genul.

Onlinereport.ro: Ce tactici ortodoxe şi mai puţin ortodoxe se folosesc în blogosferă?

Gabriel Mistodie: Toată lumea urmăreşte pe toată lumea în primul rând şi în al doilea rând cred că dacă ar apărea primul proces de calomnie din blogosferă, s-ar regla toate lucrurile de la sine. În blogosferă se face foarte multa calomnie deoarece sunt foarte multe atacuri la persoane si zic că daca ar fi  cineva cu capul pe umeri, nu ar avea mult de lucru

Onlinereport.ro: Ce conturi de Twiter urmăreşti? Pe care le recomanzi?

Gabriel Mistodie: Urmăresc jurnalişti din afară, jurnaliști de la CNN, conturi de publicații foarte multe, conturi de parodie care îmi plac foarte mult şi din România pe cei care au aceleaşi idei ca şi mine. Am urmărit bloggeri la început, dar la un anumit moment am văzut timeline-ul plin de reclame şi am spus care şi cum dispare.

Onlinereport.ro: Cum este să faci blogging de nişă?

Gabriel Mistodie: Blogging-ul de nişă în curând nu se va mai deosebi de jurnalismul de nișă, iar în România este destul de greu. Totul depinde de relaţii, dacă ai relaţii poţi face orice.

Onlinereport.ro: Ce  înseamnă să faci blogging sau jurnalism pe domeniul auto?

Gabriel Mistodie: Multă lume crede că dacă eşti jurnalist pe domeniul auto este foarte tare. Că te plimbi cu nişte maşini şi eventual mai primeşti şi nişte bani când te plimbi cu maşinile respective. Realitatea este cu totul alta. Avem şi noi nişte probleme legate de faptul că iei o maşină pentru trei zile, scrii review-ul, o laşi şi după aceea iei alta. Mai există problema deplasărilor la care mulţi se uită cu invidie și spun că “bine bă că mergeţi prin toată Europa şi vă plimbaţi”. Nimeni nu ştie că în momentul când pleci într-o deplasare de acest fel cobori din avion, te urci în maşină şi mai conduci 300 de km, eventual ai seara o cină şi o prezentare oficială, după care te duci şi te culci şi te trezesti dimineată la şapte şi iar începi să conduci maşina şi trebuie să faci foto, video şi tot ce trebuie. Este greu să faci jurnalism pe o nişă de acest fel.  Pe nișa de IT este puțin mai simplu deoarece poți avea acces la gadgeturi mai ușor. Pe de altă parte, un blogger sau un jurnalist care face IT pe bune, ar trebui să aibă nişte cunoştinţe solide legate de telefonie şi de toate chestiile, deoarece trebuie să ai termen de comparatie. La fel şi la noi, dacă nu conducem alte maşini, nu avem termen de comparaţie şi atunci avem o problemă. Adică este destul de greu, mult mai greu decât sa fii blogger generalist.

Onlinereport.ro: Cum se desfășoară competiţia în domeniu?

Gabriel Miștodie: Există competiţie şi din păcate suntem români şi problemele care le întâlnim în blogosferă le întâlnim şi aici cu diverşi colegi care fac diverse chestii cum ar fi faptul că  nu livreaza la timp maşinile şi nu scriu la timp. Sunt multe de spus şi pe partea aceasta dar mă opresc aici deoarece sunt colegii mei de breaslă, dar nu sunt nici aici lucrurile roz, iar competiţia este ca peste tot.

Gabriel Mistodie este

  • Producator la AutoReport TV – emisiune auto pe România TV
  • Redactor-șef la 4ad.ro
  • Project Manager la Autoreport.ro

Cont de Twitter: emi_ba
Reporter: Dragoș Bighiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here