În ultimii ani, procurorii DIICOT au reţinut membri ai celor mai puternice clanuri mafiote, cum ar fi cel al Sportivilor, Cordunenilor, Caran şi, bineînţeles, al Cămătarilor. Din mărturiile culese de anchetatori şi din discuţii cu membrii acestei lumi, reiese că această lume are un set propriu de legi în care respectul faţă de lider ocupă locul central.

LEGEA 1 Cooperare cu Poliţia

În fiecare judeţ este desemnat un lider care trebuie să ţină legătura cu Poliţia. Acesta face schimb de informaţii cu oamenii legii în momentul când au loc incidente în oraş pentru a linişti lucrurile rapid.

În schimb, autorităţile trebuie să împiedice vărsările de sânge dintre găşti.

LEGEA 2 Ucigaşul unui interlop va fi judecat de Mafie

Nimeni nu are voie să se răzbune pe cont propriu.

LEGEA 3 – Mama trebuie iubită

Obligaţia interlopilor este să-şi ţină mama aproape şi să aibă grijă de ea. Cazul Cămătarilor evidenţiază cel mai clar acest lucru. Nuţu şi Sile Cămătaru erau luaţi la întrebări doar de către mama lor.

LEGEA 4 – Să se facă şi lucruri bune

Alături de traficul de carne vie, droguri, execuţii şi furturi, un interlop trebuie să-şi spele păcatele şi să facă şi lucruri de bine. Din acest motiv, mulţi interlopi merg la biserică destul de des sau realizează donaţii importante oferite bisericii.

LEGEA 5 – Alegerea unui lider

Dacă fostul lider moare, se întâlnesc boss-ii locali care aleg pe cineva dintre ei care să-i reprezinte.

LEGEA 6 – Omerta, tăcerea e de aur

Cei care sunt „pârâcioşi” sunt pedepsiţi automat de membrii clanurilor. Din acest motiv, locotenenţii unor lideri preferă să facă închisoare decât să ajungă la o înţelegere cu procurorii.

LEGEA 7 – Din mafie nu poţi demisiona

Membrii clanurilor nu sunt lăsaţi să renunţe la „familie” , pentru simplu motiv că astfel nu mai pot fi controlaţi de către lideri. În plus, reprezintă un risc ca faptele lor să ajungă la urechea procurorilor.

LEGEA 8 – Împărţirea teritoriului

În cadrul consiliilor purtate de liderii clanurilor, fiecare grupare primeşte un teritoriu de acţiune, dar şi permisiunea de a desfăşura un anumit tip de infracţiuni. În cazul în care un clan doreşte să facă şi trafic cu droguri, alături de prostituţie, trebuie să ceară acordul consiliului.

LEGEA 9 – La bătrâneţe vine şi legalizarea operaţiunilor

După ce trec de 50 de ani, mafioţii încearcă să-şi legalizeze afacerile. În loc de trafic cu carne vie şi taxe de protecţie, deschid baruri, restaurante, firme de securitate şi săli de fitness.

Legea 10 – Alunecarea către alte femei

Amantele sunt o prezenţă obligatorie în „arsenalul” unui mafiot. „Cei din lumea interlopă alunecă la mai multe femei. Aşa suntem noi, iubim mai mult, nu putem să ne oprim numai la soţiile noastre”, punctează serios Renato Sârghi.

Interlopii trebuie să iubească fiecare femeie cu care se culcă, deci şi pe soţii şi pe amante. „Vreau să ştie că le-am iubit şi nu am făcut-o în perversitate, ci am fost sincer”, a trecut în testamentul său Marian Ivan, un interlop din Galaţi. Soţiile mafioţilor nu par să fie impresionate de această regulă. Ele au obiceiul de a le scuipa, părui şi bate pe amante când le întâlnesc în public.

După model italian

„Biblia” interlopilor autohtoni are ca sursă de inspiraţie codul Mafiei italiene. În 2007, când mafiotul Salvatore Lo Piccolo a fost arestat avea asupra sa o listă a celor zece porunci ale membrilor Cosa Nostra:

1. Nimeni nu se poate prezenta direct unui om de onoare. Trebuie să existe o a treia persoană care să facă introducerea.

2. Niciodată să nu te uiţi la soţia unui prieten.

3. Să nu fii văzut în compania unui poliţist.

4. Nu trebuie să intri în cluburi.

5. Să fii mereu pregătit pentru a îndeplini ordinele.

6. Trebuie sa fii întotdeauna punctual.

7. Soţiile trebuie tratate cu respect.

8. La o întrebare trebuie să răspunzi doar cu adevărul.

9. Nu poţi fura de la altă familie.

10. Cine nu putea intra în Cosa Nostra: cei cu rude în Poliţie şi cine are o rudă care a trădat deja mafia.

AbonareDistribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here