NATO are în vedere o prezenţă permanentă în Europa de Est.“Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice care se desfăşoară în estul Ucrainei şi rămânem deosebit de îngrijoraţi din cauza locuitorilor”, a declarat la Ottawa generalul Philip Breedlove în cursul unei conferinţe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, şeful statului-major canadian al apărării.

Referitor la posibilitatea ca situaţia din Ucraina să ducă la o prezenţă permanentă a NATO în ţările membre din Europa de Est, el a spus: “Cred că trebuie să ne gândim la aceasta”.

“Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacţie, disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă paradigmă”, a explicat comandantul forţelor Alianţei.

Este necesar să reevaluăm “capacitatea de reacţie a forţelor de apărare” a NATO din cauza noilor date din relaţia cu Rusia care până în prezent a fost văzută ca un partener. După destrămarea blocului comunist şi căderea Zidului de la Berlin în 1989, Alianţa a evaluat situaţia în care “noi am considerat Rusia mai mult ca un viitor partener”, a subliniat generalul Philip Breedlove.

În acest context, ţările Alianţei şi-au redus bugetele militare, dar şi “structura forţelor şi amplasarea acestora”. De aici înainte, “Rusia nu mai acţionează ca un partener”, iar “anexarea Crimeii (…) a modificat această dinamică”, a continuat el.

NATO a anunţat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării ţărilor din Europa de Est şi a sporit numărul raidurilor efectuate de aviaţia sa deasupra ţărilor baltice. Unităţi navale urmează să fie trimise în Marea Baltică şi estul Mediteranei.

De asemenea, Washingtonul a anunţat desfăşurarea a patru companii de paraşutişti, 600 de soldaţi, pentru exerciţii militare în Polonia şi ţările baltice.

În mod normal, aceste trupe ar trebui retrase până la sfârşitul anului.

Distribuie:29000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here