Papa Benedict al XVI-lea exonerează poporul evreu de orice vină pentru crucificarea lui Iisus Hristos, în cea mai nouă carte a sa, informează Daily Mail, citat de Realitatea.net.

În volumul „Iisus din Nazareth”, care va fi publicat săptămâna viitoare, Papa Benedict aduce argumente care combat afirmaţiile consacrate în istorie, conform cărora evreii ar fi responsabili pentru condamnarea şi răstignirea lui Iisus.

Suveranul Pontif a analizat capitolul dedicat crucificării din Evanghelia lui Matei, în care se spune că „evreii” au fost cei care au cerut moartea lui Iisus. Papa a explicat că evanghelistul a făcut referire la mulţimea adunată în piaţă, martoră la judecata lui Iisus şi nu la întreg poporul evreu. El a adăugat ca însuşi Iisus era evreu, precum şi ucenicii săi. Astfel, el consideră că sunt nejustificate interpretările contrare ale pasajului biblic, folosite ca argumente în persecutarea evreilor, de-a lungul timpului în istorie.

Vaticanul a respins oficial acuza adusă poporului evreu încă din 1965. Totuşi,  pentru prima dată, un Suveran Pontif aduce argumente clare şi explică pe îndelete motivele pentru care Biserica Catolică îi consideră nevinovaţi pe evrei de moartea lui Iisus.

Mai mulţi intelectuali evrei au salutat gestul şi au spus că argumentul adus de Papa Benedict „este  semnificativ şi va ajuta la lupta împotriva anti-semitismului”.

Simona Vlad-Sabie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here