De ieri a intrat în vigoare în Polonia noua lege a presei, care a adus cu ea schimbări importante, după cum scrie ziarul „Rzeczpospolita”. În urma aplicării noii legi, au fost schimbate conducerile radioului şi televiziunii publice din Polonia, noile nume tulburând atât scena politică, cât şi opinia publică. Partidul de guvernământ, Lege şi Dreptate, arată acum o altă politică decât cea pe care a promis-o în campanie numindu-l şef la televiziunea publică poloneză pe Jacek Kurski, „un politician clasic, în formă pură, un extremist dur”, subliniază publicaţia citând politicieni din opoziţie. Partidul de opoziţie este convins, mai scrie „Rzeczpospolita”, că la televiziunea publică va exista de acum înainte „propaganda unui singur partid”, dar guvernul de la Varşovia insistă că „numirea lui Jacek Kurski în fruntea TVP este o garanţie a echilibrului în mediile publice”.
Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noua lege a presei adoptată de guvernul Poloniei – relevă „EU Observer” şi precizează că organismul european va analiza pe 13 ianuarie situaţia nou creată în Polonia după schimbarea conducerilor mediilor publice şi va decide răspunsul politic faţa de Varşovia. Ziarul adaugă declaraţia directorului Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, care afirmă: „Ambiţia noului regim este de a transforma radioul şi televiziunea publice poloneze în instrumente ale guvernului, şi nu în instrumente ale cetăţenilor”.
Însă, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că nu va fi niciodată de acord cu impunerea unor sancţiuni împotriva Poloniei, acuzată de înăbuşirea democraţiei – scrie „Gazeta Wyborcza”. Ziarul consemnează recenta întâlnire dintre Jaroslaw Kaczynski şi premierul ungar şi comentează: „Dacă Polonia va merge pe urmele Ungariei (ceea ce este aproape sigur), conflictul cu UE se va adânci. În diplomaţie, începerea luptei pe mai multe fronturi nu s-a încheiat niciodată bine pentru ţara care a început-o”.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here