La Iaşi, preoțimea profită de Ajunul Bobotezei ca să strângă semnături împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Oamenilor Bisericii li s-ar fi cerut să depună cât mai repede tabelele la mitropoliile de care aparţin. Este nevoie de o jumătate de milion de semnături pentru organizarea referendumului ce ar putea duce la modificarea Constituţiei.  

După ce a sfinţit casele oamenilor de Bobotează, preotul din localitatea ieşeană Aroneanu le-a cerut oamenilor să-şi dea şi semnătura în favoarea modificării Constituţiei, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat şi femeie.

„Mama a semnat, eu nu. I-am zis: Du-te și vezi-ți de treabă, eu așa ceva nu fac.

Nu suntem de acord, total, interzis, la noi în România”, spun oamenii.

Preoţii n-au mers numai pe uliţele satului, ci şi prin oraşe. În Iaşi, pentru că mulţi dintre credincioşi nu merg la biserică, slujitorii Domnului au încercat să îi convingă pe oameni în propiile case.

„Da, am semnat pentru a nu permite căsătoriile între sexele de acelaşi fel”, cred localnicii.

Sunt, însă, şi credincioşi care sunt de părere că preoţii n-ar fi trebuit să amestece lucrurile.

„Ar trebui să nu fie aşa, chestii de astea. E o sărbătoare, trebuie să respectăm sărbătorile”, cred oamenii.

De aceeaşi părere sunt şi sociologii.

Tudor Pitulac, sociolog: Nu era nici oportun şi nu este, cred eu, în niciun fel, nu cred că acesta este un subiect care cu adevărat stă în atenţia românilor şi este o forţare, informează Digi24.ro.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu văd, însă, nimic greşit.

Marian Timofte, vicarul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: Suprapunându-se cu această campanie de strângere de semnături unii preoţi, din proprie iniţiativă, nu este cred că un lucru până la urma urmei greşit pentru că îmi imaginez că acei preoţi care au solicitat credincioşilor semnături nu au făcut-o cu insistenţă.

Este nevoie de 500.000 de semnături pentru referendumul care să revizuiască Constituţia. Primul care le-a cerut enoriaşilor să semneze că sunt împotriva căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex a fost Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, care a făcut solicitarea chiar în ziua de Crăciun. Strângerea de semnături vine în contextul în care 15 state din Europa permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Ultimul stat care a votat în acest sens este Grecia.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here