Romania va putea gazdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiati. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat pentru Stirile ProTV ca Executivul de la Bucuresti si-a anuntat partenerii europeni, inca din luna iulie, ca are la dispozitie 6 centre.

Unitatile se afla in mai multe orase din tara, unde imigrantii vor avea: apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi 6.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru fiecare imigrant, indiferent cat va sta acesta, pe teritoriul tarii.

“Cele sase centre in care vor ajunge imigrantii sunt in localitatile Bucuresti, Giurgiu, Galati, Somcuta Mare, Radauti si Timisoara. Aici, imigrantii vor primi apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi de la Uniunea Europeana cate 6.000 de euro pentru fiecare persoana. Regimul in aceste centre va fi unul deschis”, a explicat consilierul presedintelui.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita sa primeasca imigranti, insa face acest lucru ”pentru a fi solidara cu alte tari ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane”.

Orban a recomandat in context Guvernului sa pregateasca un plan pentru a primi mai multi imigranti pe termen lung, informeaza romani.london.

“Oferta a fost facuta de catre Guvernul Romaniei si este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adica sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015. Si pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiati din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. In total, oferta facuta de Guvernul Romaniei a fost de 1.785 de persoane. (….) E o parere personala, subliniez: Romania este complet nepregatita pentru a integra migranti. (…) In calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre si am vazut problemele care exista in ceea ce priveste integrarea migrantilor, de la problemele adultilor – dificultatile de gasire a unui loc de munca, invatarea limbii tarii gazda – pana la dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare. (…) Cred ca in Romania – si in acest context, dar trebuie sa lasam la o parte acest context, hai sa-i spunem exploziv care exista la nivel european – este nevoie de discutii foarte serioase intre specialisti, sa stabilim cum ne putem pregati pentru integrarea migrantilor. E ridicol sa crezi ca intr-o Europa deschisa, mai devreme sau mai tarziu, nu vor veni migranti la tine, ca nu se vor stabili din ce in ce mai multi straini, nu neaparat din Asia, de pe alte continente, si vor veni si vei avea probleme de integrare”, a mai spus Leonard Orban.

La finalul reuniunii Consiliului European de Vara din 25-26 iunie, liderii europeni au convenit ca statele membre sa preia 40.000 de imigranti veniti in Italia si Grecia prin Marea Mediterana. Presedintele Klaus Iohannis afirma ca fiecare stat va decide pe baza de voluntariat cati migranti poate primi.

 

Articol redactat de Michaela Maria 

loading…

Abonare
Distribuie:222000

2 COMMENTS

  1. Domnule Klaus Wener Johannis, dovedeti ca sunteti presedintele Romaniei nu sluga UE. Inainte sa fiti un bun european ar trebui sa invatati sa fiti un bun roman. Inainte sa acceptati o cota de emigranti pe care sa ii primeasca Romania ar trebui sa va intereseze si soarta romanilor care, din lipsa de locuinta, traiesc pe strazi, in locuinte de carton improvizate sau prin canalele de la Gara de Nord. Asigurati-va ca au cazare si un venit minim garantat. Sunteti si presedintele lor nu doar presedintele celor care va lauda pe dumneavoastra si rochiile sotiei. Intre doua vizite in strainatate programati-va o intalnire cu partidele politice si faceti un pact pentru romanii aflati in dificultate asa cum ati facut un pact pentru APARARE. Fiti solidar in primul rand cu romanii si desigur ca dupa aceea NEGOCIATI cu UE cota de emigranti. Si a NEGOCIA nu inseamna a accepta cu capul plecat ce hotaraste UE. Sigur ca emigrantii sunt oameni si au nevoie de ajutor, de protectie dar si romanii aflati pe strazi sunt oameni care au nevoie URGENTA de protectia si ajutorul statului roman. Sunt familii intregi care dorm pe unde apuca, nu se spala, copiii lor nu merg la scoala, nu au ce sa manance, nu au parte de consultatii medicale. Voteaza acest comentariu: 6  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here