Primești ajutor de la stat? Va trebui să-l dai înapoi

Home > Primești ajutor de la stat? Va trebui să-l dai înapoi

Peste 70.000 de români trebuie să dea bani înapoi statului, pentru ca au luat ilegal ajutoare sociale şi indemnizaţii în ultimii doi ani. Cuantumul plăților eronate se ridică la 6 milioane de euro, sumă care va trebui restituită de cetățenii în cauză.

“Noi, când am preluat guvernarea, în 2012, am constatat că nu se făceau verificări încrucişate între instituţii. Şi atunci am început să încheiem protocoale cu ANAF-ul, cu Casa de Pensii, cu Agenţia de Şomaj. Trebuie să vă spun că acea sumă de care vorbiţi e un sold la sfârşitul anului, sume care nu au fost descoperite de noi sau de Curtea de Conturi. Vă pot preciza că, în cursul anului 2012, s-au găsit debite de peste 105 milioane de lei, au fost recuperate peste 93 de milioane de lei. La sfârşitul anului, a rămas un sold de aproape 6 milioane de euro care, până la data încheierii procesului verbal de către Curtea de Conturi, au fost recuperaţi peste 40%. Până la sfârşitul anului, probabil că au fost recuperaţi toţi”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, la REALITATEA TV.
Inspecţia Socială a început să facă demersuri pentru a recupera banii, iar până în moment a adunat 39,7% din cele 6 milioane.

S-a ajuns aici pentru că oamenii nu își declarau corect veniturile când veneau să ceară ajutor de la stat. Doar pentru alocații  au fost încasate 4,58 milioane de lei prin nedeclararea veniturilor. Pentru venitul minim garantat şi pentru alocaţii au fost încasate 4,58 milioane de lei prin nedeclararea veniturilor. Practic, acei oameni nu ar fi trebuit să ia bani de la stat pentru că aveau de fapt venituri suficient de mari.

O altă sumă semnificativă a ajuns la persoanele care au depozite bancare de peste 3.000 de lei și care nu ar fi trebuit să beneficieze de ajutor.  4,09 milioane de lei au intrat în buzunarele părinților ca ajutor de creștere a copilului, chiar dacă aceștia mai aveau și altă sursă de venit nedeclarată.

 

Mădălina Mihăilescu

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here